Sok z aronii może mieć ogromne znaczenie w okresie walki z pandemią COVID-19 – uznało jury konkursu „Lider Bezpieczeństwa Państwa” i nagrodziło jego producenta: firmę VIANAT z Podkarpacia, z którą od lat współpracuje prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To on odkrył właściwości lecznicze aronii.
W Podkarpackim Parku Naukowo-Technologicznym od 6 lat działa start-up technologiczny o symbolicznej nazwie VIANAT (VIA – droga, NAT – natura). Jego głównym założeniem jest wykorzystanie naturalnego potencjału polskich owoców i warzyw do wytwarzania produktów o właściwościach prozdrowotnych. Założyciel start-upu i aktualny prezes, Arkadiusz Trefon, od wielu lat współpracuje z prof. Janem Oszmiańskim z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wybitnym badaczem naturalnych technologii przetwarzania roślin jadalnych, w celu opracowania wydajnych metod pozyskiwania substancji bioaktywnych. Natura wyposażyła w nie wiele owoców i warzyw, a ich aktywności biologiczne sprawiają, że mogą być stosowane jako elementy wspomagające terapie wielu chorób. Należy je jedynie umiejętnie wydobyć i ten cel został osiągnięty w wyniku współpracy firmy VIANAT i UPWr, w której brali udział przedsiębiorcy, technolodzy żywności i chemicy.
Zafascynowały mnie badania profesora nad aronią – przyznaje prezes Trefon i podkreśla, że dzięki współpracy z naukowcem UPWr powstała linia technologiczna, która pozwala ocalić większość bioaktywnych składników, pomimo ich niestabilności. – To była rewolucyjna zmiana w podejściu do przetwórstwa. Niezwykle ważna w przypadku aronii, bo dzięki niej nasze soki zawierają niespotykaną dotychczas w przetworach ilość polifenoli – tłumaczy.
Aronia – superowoc!
Naukowcy dowiedli, że aronia jest niezwykle bogatym źródłem polifenoli – bioaktywnych substancji skutecznych w zwalczaniu wielu chorób. Poleca się ją do powszechnego stosowania przy leczeniu m.in. nadciśnienia, wad wzroku, czy cukrzycy. Związki te wspomagają również funkcje układu odpornościowego poprzez: działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwalergiczne. Aronia zawiera również duże ilości witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminę C i E. Jest też doskonałym źródłem witaminy PP, czyli niacyny, która odpowiedzialna jest za kondycję psychiczną.
Badania dowodzą także, że bioaktywne napoje z aronii wykazują ogromny wpływ chemoprewencyjny w diecie wielu specjalnościach wojskowych, np. pilotów, teleinformatyków czy służb łączności. Polifenole zawarte w dużej ilości w aronii mogą chronić DNA przed uszkodzeniami, które są podłożem chorób nowotworowych. Wie o tym coraz więcej osób, stąd aronia nazywana jest superowocem, a jej popularność z roku na rok rośnie.
Badania nad aronią
Właściwości lecznicze aronii prof. Jan Oszmiański odkrył już pół wieku temu. On też znalazł patent, jak zniwelować cierpki smak tej superjagody.
Aronia to moja miłość. Takiego bogactwa, tak cennych substancji nie ma w innych owocach – zapewnia prof. Oszmiański i dodaje, że do naukowego przełomu doszło przypadkiem. – Kiedyś próbowałem wytłoków z lnu i zamiast wodą, zalałem je herbatą. I ona nie miała gorzkiego smaku, tylko delikatny. Potem zmieszałem zmielony len z aronią i okazało się, że dzięki temu traci ona swoją gorycz – wspomina naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Choć to aronię prof. Oszmiański nazywa owocową królową w zakresie własności prozdrowotnych, to na początku swojej naukowej kariery zajmował się… jabłkami. O jego badaniach pisaliśmy przed laty w „Forum Akademickim”.
MK, źródło: PWr