Aktualności
Badania
05 Kwietnia
Źródło: www.pixabay.com
Opublikowano: 2023-04-05

Badaczki z UWM na rzecz zrównoważonej produkcji mięsa

Europejski projekt dotyczący zrównoważonej produkcji mięsa realizują badaczki z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Celem międzynarodowego konsorcjum jest stworzenie innowacyjnych materiałów edukacyjnych do kształcenia przyszłych pracowników sektora mięsnego.

Projekt InnoMeatEdu (Innowacyjne narzędzia cyfrowe stosowane w szkolnictwie wyższym w zakresie nauki o zrównoważonej produkcji mięsa: połączenie przemysłu ze środowiskiem akademickim) realizowany jest w ramach Współpracy Partnerstwa Erasmus+. Bierze w nim udział ponad czterdziestu partnerów z całego kontynentu, w tym kilka ośrodków akademickich: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Uniwersytet w Tesalii (Grecja), Uniwersytet w Parmie (Włochy), Instytut Politechniczny w Bragançy (Portugalia) oraz 34 firmy reprezentujące branżę mięsną. Koordynatorem przedsięwzięcia jest Uniwersytet w León (Hiszpania).

Naszym zadaniem jest stworzenie materiałów edukacyjnych, z których będą mogli korzystać nauczyciele związani z technologią mięsa w kształceniu studentów myślących o pracy w przemyśle mięsnym. Innowacyjne jest to, że materiały te będą odpowiedzią na potrzeby branży w zakresie wiedzy i umiejętności absolwentów – wyjaśnia dr hab. inż. Monika Modzelewska-Kapituła z Katedry Technologii i Chemii Mięsa na Wydziale Nauki o Żywności UWM, która wraz z dr inż. Katarzyną Tkacz i mgr inż. Weroniką Zduńczyk tworzą zespół na olsztyńskiej uczelni.

Liderka polskiego zespołu dodaje, że projekt dotyka najbardziej aktualnych i potrzebnych tematów w nauce, o których wciąż za mało się mówi.

To m.in. zrównoważona produkcja mięsa oraz innowacje w produkcji przetworów mięsnych. Często te tematy są pomijane, szczególnie na uczelniach, które nie prowadzą specjalności mięsnej na wydziałach związanych z technologią żywności. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski jest jedynym w Polsce, który w ofercie kształcenia ma specjalność technologia mięsa. Nasi absolwenci są dobrze przygotowani merytorycznie do pracy w zakładach mięsnych i są nie tylko poszukiwani na rynku pracy, ale także doceniani przez pracodawców – dodaje prof. Monika Modzelewska-Kapituła.

Projekt rozpoczął się we wrześniu 2022 roku i potrwa trzy lata. Opracowane treści edukacyjne zostaną poddane cyfryzacji i opublikowane w formie Masowych Otwartych Kursów Online (MOOC) na platformie interaktywnej. Co więcej, będą dostępne w językach wszystkich partnerów projektu, czyli po polsku, grecku, hiszpańsku i portugalsku.

źródło: UWM

 

Dyskusja (0 komentarzy)