Eksperci z Instytutu Paleobiologii PAN przebadali izotopy węgla i tlenu ze szkliwa zębów tarbozaura, mongolskiego kuzyna tyranozaura. Dzięki temu dowiedzieli się więcej o diecie tego 12-metrowego drapieżnika.
Okazało się, że tarbozaur nie był zbyt wybredny w doborze zdobyczy. W jego menu znajdowały się zarówno długoszyje zauropody, jak i przedstawiciele hadrozaurów, potocznie zwanych dinozaurami kaczodziobymi.
Badania wskazują też, że klimat Mongolii 70 milionów lat temu był o 10 stopni cieplejszy i znacznie wilgotniejszy niż obecnie, z dużymi wahaniami opadów w ciągu roku.
Dinozaury zamieszkiwały lasy rosnące w klimacie wilgotnym, kontynentalnym z surową, suchą zimą i ciepłym, wilgotnym latem.
Na pustyni Gobi, leżącej w południowej Mongolii, dokonano wielu odkryć doskonale zachowanych szkieletów dinozaurów z końca okresu kredowego. Najbardziej znanym ich przedstawicielem jest właśnie tarbozaur (Tarbosaurus), azjatycki krewniak słynnego tyranozaura.
Badania uczonych z IP PAN finansowane są z grantu Narodowego Centrum Nauki.