Poszukiwanie alternatywy dla syntetycznych pestycydów w rolnictwie jest celem międzynarodowego programu, w którym udział biorą naukowcy z Politechniki Wrocławskiej. W badania zaangażowani są uczeni z 22 krajów.
Ochrona upraw rolniczych w Unii Europejskiej jest obecnie w dużym stopniu uzależniona od chemicznych pestycydów, które – choć skutecznie zwalczają różnego rodzaju chwasty, szkodniki i patogeny – mogą mieć także poważne konsekwencje dla zdrowia ludzi i środowiska.
Europejski sektor rolno-spożywczy z powodzeniem zaspokajał stale rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości przystępną cenowo żywność w ciągu ostatnich dziesięcioleci. To osiągnięcie wiąże się właśnie z intensyfikacją rolnictwa i często z długotrwałym stosowaniem środków chemicznych – przyznaje prof. Justyna Rybak z Katedry Inżynierii Ochrony Środowiska na Wydziale Ochrony Środowiska Politechniki Wrocławskiej.
W ostatnich dziesięcioleciach obawy dotyczące używania pestycydów stale rosły i już w 2009 r. weszła w życie pierwsza dyrektywa UE, której celem było zmniejszenie zależności od pestycydów chemicznych. W związku z nią podjęto też kilka krajowych inicjatyw ograniczających stosowanie tych środków.
Pomimo tych wysiłków zużycie pestycydów w Europie jeszcze się istotnie nie zmniejszyło. Niedawno Europejski Zielony Ład wyznaczył nowe cele. Powstała choćby mapa drogowa z wieloma strategiami m.in. od pola do stołu, czy też ochrona różnorodności biologicznej 2030. Cele to m.in. znaczne ograniczenie stosowania antybiotyków, pestycydów, nawozów i straty składników pokarmowych. Odnośnie pestycydów w ramach EZŁ ambitnym celem jest zmniejszenie do 2030 r. ich stosowania o połowę – wyjaśnia badaczka.
Zdaniem naukowców do redukcji, a w przyszłości także do całkowitego niestosowania pestycydów mogą pomóc trzy kierunki badań biologicznych:
To właśnie tymi zagadnieniami zajmą się badacze w ramach projektu pt. „Towards zero Pesticide AGRIculture: European Network for sustainability”
Największym wyzwaniem może być ograniczone zaangażowanie rolników i innych „zainteresowanych” stron, np. dużych firm, dlatego właśnie w projekcie biorą też udział osoby niebędące pracownikami akademickimi. Bardzo ważna jest też dobra strategia przyciągania i rozpowszechnianie informacji o postępach badań również poza środowiskiem akademickim – podkreśla prof. Justyna Rybak.
Głównym koordynatorem projektu jest dr Christian Huyghe z Francuskiego Narodowego Instytutu Rolnictwa, a w jego realizację zaangażowani są naukowcy z niemal wszystkich krajów UE, a także z Albanii, Turcji, Izraela, Bośni i Hercegowiny oraz Serbii. Przedsięwzięcie, finansowane przez COST (European Cooperation in Science and Technology), zaplanowano na cztery lata.
źródło: PWr