Dieta łagodzi skutki celiakli
Czy wzbogacenie diety bezglutenowej prebiotykami złagodzi skutki celiakii u dzieci? Natalia Drabińska, doktorantka z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, zajmuje się badaniami, które dadzą odpowiedź na to pytanie. Na swój projekt otrzymała dofinansowanie w konkursie PRELUDIUM 11 Narodowego Centrum Nauki.
Na celiakię, zwaną chorobą trzewną, zapada jedno na sto dzieci. Jest to choroba autoimmunologiczna, którą wywołuje obecność glutenu w żywności. Powoduje on stan zapalny jelita, dochodzi do zanikania kosmków jelitowych, przez co powierzchnia wchłaniania w jelitach się zmniejsza. Jest to choroba nieuleczalna, nie ma na nią leku, jedynym sposobem jest stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej. Łagodzi to objawy choroby, jakimi są chroniczny stan zapalny, zaburzenia wchłaniania czy niedobory witaminowe i mineralne.
– Poprzez zastosowanie prebiotyków chcemy poprawić ogólny stan zdrowia dzieci z chorobą trzewną – podkreśliła Natalia Drabińska.
Prebiotyk to substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu stymulacji rozwoju korzystnych bakterii jelitowych, poprawiająca w ten sposób zdrowie. Zaletą stosowania prebiotyków jest zmiana składu mikroorganizmów w jelitach człowieka, prowadząca do zmniejszenia liczby bakterii szkodliwych i zwiększenia pożytecznych dla gospodarza. Prebiotyki mogą występować naturalnie w żywności lub być do niej dodane.
W ramach projektu Natalia Drabińska będzie podawała dzieciom z celiakią fruktany typu inuliny, które należą do grupy prebiotyków. Inulina w największych ilościach występuje w mało u nas popularnych roślinach, takich jak cykoria czy topinabur, ale obecna jest także w cebuli, porze czy czosnku.
Ponieważ obiektem badań są dzieci, istotne jest, aby stosowane metody były nieinwazyjne i niestresujące dla pacjentów. W tym przypadku tak właśnie będzie, ponieważ badania dotyczyć będą analizy lotnych związków organicznych w moczu. Mocz zawiera różne związki, które dostały się do krwioobiegu i zostały wydalone przez nerki. Każde zaburzenie funkcjonowania organizmu może mieć odzwierciedlenie w profilu związków w nim obecnych. U dzieci z chorobą trzewną bardzo często występują zaburzenia szczelności jelit, dlatego metabolity, które powinny być wydalone z organizmu z kałem, mogą dostawać się do krwioobiegu, a stamtąd przez nerki do moczu.
– Będę zatem badała skład ilościowy i jakościowy moczu dzieci z celiakią, aby ocenić, czy suplementacja diety prebiotykami ograniczy przepuszczalność jelit i poprawi ich zdrowia – wyjaśniła Drabińska.
Badane są chore dzieci pozostające pod opieką Poradni Gastroenterologicznej Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie. Podzielono je na dwie grupy. Jedna z nich przyjmowała prebiotyk – fruktany typu inuliny, druga otrzymywała placebo.
Jk