Aktualności
Badania
28 Kwietnia
Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Opublikowano: 2022-04-28

Doktorantka UPWr tworzy suplement zapobiegający insulinooporności

Nad stworzeniem suplementu, który będzie miał właściwości zapobiegające insulinooporności będącej podłożem syndromu metabolicznego u koni, pracuje doktorantka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wyniki jej badań mogą być wykorzystane także w medycynie człowieka.  

Malwina Mularczyk ze Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w swojej pracy naukowej zajmuje się izolacją bioaktywnych substancji z komórek bakteryjnych, drożdżowych i roślinnych. Mają one obniżać stres oksydacyjny, który jest czynnikiem wpływającym na rozwój insulinooporności.

Insulinooporność to istotna składowa syndromu metabolicznego (EMS) u koni, który jest przedmiotem naszych badań. Choć obecnie skupiamy się nad badaniem EMS, to ten zespół chorobowy jest także poważnym zagrożeniem dla ludzi. Coraz więcej osób umiera z powodu chorób metabolicznych, czyli otyłości, cukrzycy, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, miażdżycy czy chorób sercowo-naczyniowych – tłumaczy Malwina Mularczyk, podkreślając, że uzyskane wyniki mogą być wstępem do dalszych badań w medycynie ludzkiej – koń jest bowiem zwierzęciem modelowym w przypadku wielu chorób człowieka.

W tej chwili doktorantka prowadzi badania nad drożdżami, które produkują astaksantynę, czyli związek
należący do grupy karotenoidów. Astaksantyna to silny antyoksydant, a jej działanie przeciwutleniające jest nawet 54 razy większe od beta-karotenu, 65 razy większe od witaminy C i 550 razy większe od witaminy E.

Badam wpływ otrzymanych substancji aktywnych na liniach komórkowych wątrobowych i
tłuszczowych, bo są one najbardziej skorelowane z insulinoopornością. Teraz jestem na etapie badań
nad wpływem astaksantyny, a wcześniej badałam probiotyki i postbiotyki, czyli produkty wyprodukowane przez bakterie kwasu mlekowego. Dążę do tego, by wytypować odpowiednie stężenia właściwej substancji, które dadzą efekt terapeutyczny – wyjaśnia, dodając, że w dalszym etapie badań będzie chciała dobrać dawki suplementacyjne dla koni i porównać te same parametry, które porównywała na liniach komórkowych.

Celem jej badań jest stworzenie ekonomicznie opłacalnego suplementu dla koni z bioaktywną substancją, który będzie hamował rozwój syndromu metabolicznego. Aby przekonać hodowców do nowego produktu, zamierza zoptymalizować proces produkcji, minimalizując koszty wytworzenia. Chce to osiągnąć m.in. poprzez zwiększenie udziału związku, izolując go z drożdży metodą ekstrakcji i oczyszczania. W ten sposób powstanie bardziej wydajny i niedrogi produkt.

źródło: UPWr

 

Dyskusja (0 komentarzy)