Wał rolniczy krusząco-ugniatający, przystosowany do pracy na wszystkich typach gleb i zapewniający optymalne warunki ich przygotowania przed siewem roślin, skonstruowali naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Z ich wynalazku skorzystają właściciele rodzinnych gospodarstwa rolnych, farmerzy specjalizujący się w produkcji roślinnej oraz prywatne podmioty prowadzące działalność rolniczą.
Do opracowania koncepcji nowego urządzenia przyczyniły się bezpośrednie rozmowy z rolnikami, producentami maszyn i urządzeń rolniczych oraz doświadczenia polowe pracowników Instytutu Rolnictwa i Ogrodnictwa UPH prowadzone w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Zawadach. Zaprojektowany przez nich wał rolniczy krusząco-ugniatający, przystosowany jest do pracy na wszystkich typach gleb. Zapewnia optymalne warunki przygotowania gleby przed siewem roślin. Może być również wykorzystywany do uprawy pożniwnej oraz wszelkich uproszczeń w uprawie roli. Umożliwia dobre kruszenie brył, zagęszczenie górnych warstw gleby, przy jednoczesnych spulchnieniu powierzchni gleby, zapobiegające jej wysychaniu.
Założenia teoretyczne zostały potwierdzone w praktyce, podczas testowania prototypów wału. W tym celu nawiązano współpracę w czołowym krajowym producentem maszyn i urządzeń rolniczych – firmą METAL-FACH, która wyprodukowała urządzenie. Prototypy były testowane pod kątem wytrzymałości konstrukcji oraz oddziaływania na strukturę gleby na polu produkcyjnym w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Zawadach należącej do Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach oraz na polach wskazanych przez firmę. Prototypy zostały również przekazane krajowym i zagranicznym klientom firmy w celu prowadzenia końcowych testów polowych. Wał był testowany między innymi w Nowej Zelandii, Australii, Portugalii, Hiszpanii, Izraelu. Zakończyły się pomyślnie, dzięki czemu innowacyjne urządzenie znalazło się w ofercie handlowej.
Głównymi beneficjentami wynalazku będą właściciele rodzinnych gospodarstwa rolnych, farmerzy specjalizujący się w produkcji roślinnej oraz prywatne podmioty prowadzące działalność rolniczą.
MK, źródło: UPH