Na Politechnice Łódzkiej powstały nowatorskie opakowania z odpadów roślinnych. Technologia zakłada stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych.
Innowacyjne produkty opracowano w laboratoriach Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Badania prowadziły: mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz. Ich rozwiązanie zostało już zgłoszone do ochrony patentowej.
Obciążenie środowiska wynikające z nadprodukcji i marnotrawstwa żywności wciąż rośnie, dlatego tak istotne jest zagospodarowanie ogromnej ilości powstających odpadów. Opracowując nowe metody ich przetwarzania, trzeba mieć na celu nie tylko ochronę środowiska naturalnego, ale także zachowanie zasobów naturalnych dla przyszłych pokoleń – tłumaczą autorki pomysłu.
Dodają, że wzrost ekologicznej świadomości społeczeństwa doprowadził do intensywnego rozwoju sektora biodegradowalnych tworzyw sztucznych. W celu uzyskania polimerów biodegradowalnych niejednokrotnie wykorzystuje się związki chemiczne, które nie są przyjazne dla środowiska naturalnego. Taka produkcja przynosi również wysoką emisją dwutlenku węgla do atmosfery.
Na rynku dostępne są już opakowania i naczynia jednorazowe z produktów roślinnych np. ze zbóż. Jednak do ich produkcji wykorzystuje się surowcowe o cechach konsumpcyjnych, które nie są trudnym w zagospodarowaniu odpadem. Stanowią pełnowartościową żywność, a na świecie, mimo nadprodukcji żywności, nadal wiele krajów zmaga się z niedożywieniem.
Opracowałyśmy technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego. Technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65–90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych. Wprowadzenie tych rozwiązań pozwoliło na zaprojektowanie innowacyjnego opakowania – opisuje dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka.
Opakowania i naczynia jednorazowych wykonane z odpadów roślinnych z branży spożywczej mają dodatkowy atut, którym jest szybka biodegradacja. Trwają już rozmowy z potencjalnym klientem zainteresowanym wprowadzeniem zaproponowanego rozwiązania do powszechnego użytku.
źródło: PŁ