Naukowcy z Politechniki Łódzkiej zamknęli w kapsułce efekt pracy pszczół. Stosując naturalne biopolimery, wytworzyli innowacyjne mikrokapsułki miodu, które wykazały szerokie działanie prozdrowotne.
Miód jest jednym z nielicznych naturalnych produktów o wysokiej wartości odżywczej oraz właściwościach prozdrowotnych, w tym antyoksydacyjnych, immunomodulujących, prebiotycznych oraz przeciwdrobnoustrojowych. Znaczna część związków bioaktywnych nie dociera jednak do jelita ze względu na ich wysoką labilność oraz degradację spowodowaną destrukcyjnym działaniem soku żołądkowego i enzymów trawiennych. Naukowcy z Politechniki Łódzkiej postanowili temu zaradzić. Zespół badawczy z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności podjął się utrwalenia miodu w postaci proszku przy zastosowaniu enkapsulacji. Utrwalony preparat miodu w postaci mikrokapsułek otrzymano wykorzystując metodę suszenia rozpyłowego.
Optymalizując proces enkapsulacji miodu, skoncentrowaliśmy się przede wszystkim na doborze odpowiedniego materiału opłaszczającego, jednego z głównych czynników decydujących o powodzeniu procesu. Jako pierwsi na świecie wykorzystaliśmy w roli takiego materiału naturalne biopolimery izolowane z otrąb żyta i wytłoków siemienia lnianego. Biopolimery te, wykazując istotnie wyższy potencjał bioaktywny w stosunku do naturalnego miodu, stanowiły jednocześnie wartość dodaną otrzymanych mikrokapsułek. Ponadto zastosowany rodzaj nośnika istotnie zmniejszył jego ilość w enkapsulacie do 17 proc. w stosunku do 50 proc. w obecnych już na rynku produktach – raportuje dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, prof. PŁ.
Jak podkreślają łódzcy naukowcy, otrzymane mikrokapsułki będą docelowo wykorzystane jako tzw. systemy kontrolowanego dostarczania związków bioaktywnych do jelita. Mikrokapsułki miodu zostały poddane badaniom in vitro.
Wyniki analiz pokazały, że związki fenolowe, bardzo pożyteczne dla naszego organizmu, w otrzymanym proszku miodowym mają średnio o 85 proc. wyższą biostabilność podczas symulowanego trawienia w żołądku, co przekłada się na ich wyższą biodostępność na odcinku jelita cienkiego. Innowacyjny proces enkapsulacji pozwolił na uwolnienie od dwu- do dziesięciokrotnie większej ilości związków bioaktywnych w jelicie cienkim w odniesieniu do ilości związków uwolnionych z miodu w naturalnej formie – wyjaśnia dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek.
Dodaje, że wytworzone na Politechnice Łódzkiej mikrokapsułki miodu mogą być też wykorzystane między innymi jako preparat wspomagający gojenie się ran lub nutraceutyk o potwierdzonych właściwościach immunomodulujących, czyli regulujących odpowiedź odpornościową organizmu i prebiotycznych, z możliwością ukierunkowanego, kontrolowanego uwalniania w jelicie.
Opracowana metoda utrwalania miodu przez jego enkapsulację jest chroniona zgłoszeniem patentowym. Zespół nie poprzestał na tym. Badane są również możliwości enkapsulacji innych produktów pszczelich, tj. mleczka pszczelego, pierzgi i jadu pszczelego oraz innych surowców o wysokim potencjale bioaktywnym.
Ewa Chojnacka, źródło: PŁ