Aktualności
Badania
13 Września
Źródło: Facebook/FOCUSE.projekt
Opublikowano: 2024-09-13

Na Uniwersytecie Wrocławskim zbadają, jak produkować żywność w miastach

Badania dotyczące produkcji żywności w tkance miejskiej przy zrównoważonym wykorzystaniu zasobów środowiska i zastosowaniu gospodarki bezodpadowej prowadzi międzynarodowe konsorcjum z udziałem naukowców z Uniwersytetu Wrocławskiego.

Projekt FOCUSE został wyłoniony w ramach konkursu DUT call 2022, który ma na celu wspieranie międzynarodowych badań dotyczących wyzwań, z jakimi mierzą się współczesne miasta. Realizowany jest przez konsorcjum, na którego czele stoi IVL Sweden. Wśród partnerów znajduje się także Instytut Geografii i Rozwoju Regionalnego Uniwersytetu Wrocławskiego.

Tematyka projektu obejmuje wieloaspektowe badania dotyczące ważnego dla społeczeństwa problemu produkcji żywności w tkance miejskiej przy zrównoważonym wykorzystaniu zasobów środowiska i zastosowaniu gospodarki bezodpadowej. Badania te mają znaczenie międzynarodowe i międzysektorowe w tworzeniu modelowych nowych gałęzi usług ekosystemowych niezbędnych do funkcjonowania miast z niskim śladem węglowym i wodnym.

Projekt koncentruje się na systemach zarządzania miejscowego w oparciu o modele rolnictwa miejskiego o obiegu zamkniętym, stwarzając nowe możliwości zbadania wykorzystania obszarów miejskich pod kątem zwiększania ich samowystarczalności, co stanowi jedną z przesłanek racjonalnej gospodarki przestrzennej. Badania opierają̨ się̨ na modelach miejskiej gospodarki o zamkniętym obiegu wprowadzonych na przykładach zróżnicowanych krajobrazów miejskich w czterech krajach.

Celem prac badawczo-rozwojowych jest znalezienie wielowymiarowych, optymalnych, jak również utylitarnych modeli strategicznych i scenariuszy dla miejskich systemów żywnościowych o obiegu zamkniętym w celu dostosowania miast do zmian klimatu i zakłóceń w dostawach żywności na przykładach miast z rożnych stref klimatycznych: Sztokholmu, Skellefteå, Wrocławia, Bolonii i Barcelony w rożnych skalach planowania przestrzennego oraz w rożnych kontekstach przestrzennych – tłumaczy dr inż. Anna Zaręba, kierownik projektu na UWr.

W naszym kraju obszar badań obejmuje dzielnice mieszkaniowe Wrocławia: Muchobór oraz Przedmieście Oławskie i Nadodrze, na których skupiają się obecnie działania rewitalizacyjne władz miasta. Badania we Wrocławiu oparte na różnych kontekstach wieloskalowych i przestrzennych pomogą zidentyfikować schemat działań polegających na wdrażaniu, ocenie i klasyfikacji funkcjonalnej rolnictwa miejskiego w obiegu zamkniętym z wykorzystaniem zrównoważonych zasobów energetycznych i wodnych, co pozwoli uzyskać w efekcie stabilny ekologicznie system miejski odporny na zmiany klimatu.

Uniwersytet Wrocławski otrzymał na trzyletni projekt ponad 1,1 mln zł z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. W przedsięwzięciu, oprócz lidera i UWr, udział biorą również: Universidad Autonoma de Barcelona, Alma Mater Studiorum-Universita di Bologna, Invest Stockholm Business Region AB, KTH-Kungliga Tekniska Hoegskolan, Gronska Statsolding 365 AB, Skelleftea Kommun, a co-partnerem Uniwersytetu Wrocławskiego jest Miasto Wrocław.

Konkurs DUT ogłoszono w ramach partnerstwa europejskiego Driving Urban Transitions. Uczestniczy w nim 27 krajów europejskich, w tym także Polska.

AST, źródło: UWr

Dyskusja (2 komentarze)
  • ~Jan W. 13.09.2024 23:04

    Ale kasa na badania i podróże.
    Poza tym pomidory na balkonach. 10kg, 60 zł brutto. Nie zapomnieć o podlewaniu. Zapomnieć o wczasach.
    Pewnie im wyjdzie, że to ma kolosalną przyszłość.
    Męczą ten temat od około 15 lat.
    Wniosek. Takie badania mają się dobrze, na które ktoś chce łożyć. A ja myślałem, że tylko ekonomia jest zawsze polityczna.

  • ~Ireneusz 13.09.2024 17:25

    Na pozbruku i betonie nie da się produkować żywności. To oczywiste. W miastach sprzedaje się żywność. Tylko rolnicy produkują żywność, na obszarach wiejskich, nie miejskich. Nie mam na myśli przetwórstwa żywności w żywność, fabryka czekolady może być zlokalizowana w obszarach zurbanizowanych.