Aktualności
Badania
14 Lipca
Opublikowano: 2022-07-14

Narzędzia cyfrowe dla dietetyków powstaną w UJK

Platformę do samokształcenia studentów z wykorzystaniem narzędzi cyfrowych i wirtualnego pacjenta w obszarach takich jak żywienie w cukrzycy, chorobach nowotworowych, chorobach nerek, otyłości, nadwadze, zaburzeniach odżywiania stworzą naukowcy z Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach wraz z partnerami z Hiszpanii, Austrii, Belgii i Portugalii.

Prawidłowe żywienie ma wpływ na naszą kondycję fizyczną i psychiczną, może zmniejszać ryzyko występowania niektórych chorób w tym otyłości i chorób niezakaźnych. Wraz z rosnącym zainteresowaniem zdrowym odżywianiem i jego wpływem na organizm człowieka rola dietetyka zyskuje kluczowe znaczenie dla poprawy zdrowia społeczeństwa. Korzystając z szerokiej wiedzy w zakresie prawidłowego żywienia człowieka zdrowego i chorego, może prowadzić profilaktykę i leczenie chorób żywieniowozależnych, a także pełnić rolę edukatora w zakresie zasad prawidłowego żywienia.

Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach nawiązał współpracę w międzynarodowym projekcie E+DIETing_LAB Digital Lab for Education in Dietetics combining Experiential Learning and Community Service w ramach Programu Erasmus+ Partnerstwa współpracy dla szkolnictwa wyższego. Jego celem jest wdrożenie innowacyjnych narzędzi cyfrowych stosowanych w nauczaniu dietetyki, opartych na uczeniu się przez doświadczanie oraz z wykorzystaniem nowoczesnych i skutecznych narzędzi cyfrowych, takich jak np. awatary, platforma Moodle czy sztuczna inteligencja.

Trzyletni projekt wspiera kształcenie studentów dietetyki, skuteczne diagnozowanie oraz stosowanie terapii w chorobach związanych z zaburzeniami metabolicznymi, w tym nadwagą i otyłością, wykorzystywanych w dietetyce oraz dietetyce klinicznej. W wyniku podjętych działań zostanie opracowane m.in. narzędzie do samokształcenia dla studentów oparte na rzeczywistych przypadkach i interakcji z pacjentem wirtualnym w obszarach takich jak: żywienie w cukrzycy, chorobach nowotworowych, chorobach nerek, otyłości, nadwadze, zaburzeniach odżywiania, żywienie osób starszych i dzieci. Powstanie również narzędzie dla nauczycieli dietetyki, dzięki któremu uczący się będzie miał możliwość kontaktu z potencjalnymi pacjentami pod nadzorem opiekuna. Będzie również mógł korzystać z udogodnień, takich jak generatory diet czy cyfrowe rozwiązania służące ocenie stanu odżywienia. Efektem projektu będzie też narzędzie do wykorzystania w europejskim szkolnictwie wyższym, obejmujące rekomendacje dotyczące edukacji w obszarze dietetyki, bazę artykułów naukowych oraz opis ścieżki działania w pracy dietetyka z wykorzystaniem wypracowanych narzędzi cyfrowych i algorytmów postępowania w kształceniu przyszłych dietetyków.

Polską część projektu koordynuje dr Magdalena Lelonek z Wydziału Pedagogiki i Psychologii Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. W prace interdyscyplinarnego zespołu zaangażowani są także naukowcy z pięciu innych europejskich uniwersytetów: Universidad Europea del Atlántico i Universidad de Valladolid (oba z Hiszpanii), Fachhochschule St Poelten Gmbh (Austria), Universidade do Porto (Portugalia), Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen (Belgii).

MK, źródło: UJK

Dyskusja (0 komentarzy)