Pierwsza w Polsce modułowa uprawa hydroponiczna z systemem kontroli warunków uprawy powstała przy współudziale pracowników naukowych Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Mieszcząca się w 12-metrowym kontenerze morskim uprawa niskich warzyw liściastych i ziół może być prowadzona w prawie każdym miejscu na Ziemi, przez cały rok, zużywając przy tym mniej wody w porównaniu do tradycyjnego szklarniowego lub gruntowego systemu uprawy. Lampy LED – jedyne źródło światła – o odpowiednio dobranym promieniowaniu, decydują o wielkości i jakości plonów oraz tempie wzrostu rośliny.
Uprawa roślin to proces. I jak każdy proces, może być on zoptymalizowany – tłumaczą twórcy innowacyjnego rozwiązania.
Hydroponika to metoda bezglebowej uprawy roślin. Umożliwia ona uprawę w nieprzystosowanych warunkach, jednocześnie zwiększając plon (gęstszy siew, szybszy wzrost). W uprawie hydroponicznej woda dostarczana jest bezpośrednio do korzeni. Obieg zamknięty zapewnia wyższą efektywność i znaczącą oszczędność wody – nawet do 263 tys. litrów wody w skali roku. Ponadto zużywa się 75% mniej nawozów w porównaniu do tradycyjnego rolnictwa. Nie stosuje się pestycydów ani herbicydów – niezbędne dla uprawy składniki dostarczane są z wodą do korzeni i z atmosfery do liści. Cały system zasilany jest energią słoneczną oraz energią wiatru. Sterowanie uprawą i nadzór odbywają się za pomocą zdalnej aplikacji.
Hydropolis to lepsze wykorzystanie przestrzeni, oszczędność zasobów, zdrowy produkt uprawiany lokalnie, niezależnie od czynników zewnętrznych – zachwalają autorzy, wśród których są m.in. botanicy, specjaliści od fizjologii roślin, energetyki, inżynierii produkcji, logistyki, inżynierii chemicznej, informatyki i przemysłu.
Kontener uprawowy został zbudowany na bazie morskiego kontenera chłodniczego z automatyczną kontrolą temperatury atmosfery, dzięki czemu jest przystosowany do uprawy w niemal każdych warunkach klimatycznych, a jedynym ograniczeniem jest dostęp do energii elektrycznej i wody. Prototyp stworzyli naukowcy z trzech wydziałów URK: Rolniczo-Ekonomicznego, Biotechnologii i Ogrodnictwa oraz Inżynierii Produkcji i Energetyki: dr hab. inż. Tomasz Zaleski, prof. URK, dr inż. Anna Kołton, prof. URK i dr hab. inż. Jarosław Knaga.
To bardzo innowacyjny projekt, który powstał dzięki połączeniu pasji, wiedzy, kreatywności i doświadczenia naukowców z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa i inżynierii mechanicznej i stanowi spełnienie wizji i pozytywnej ambicji inwestora – przyznaje dr hab. inż. Tomasz Zaleski, kierownik Katedry Gleboznawstwa i Agrofizyki oraz prodziekan Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego.
Modułowa uprawa hydroponiczna została zbudowana w ramach współpracy ze spółkami Hydropolis sp. z o.o. oraz EQ Development Wojciech Krajewski. Jak stwierdziła Anna Węgiel z firmy Hydropolis, uprawa odpowiada na problemy świata, z którymi będziemy się mierzyć (przeludnienie, susza, zanieczyszczenie środowiska).
Przez swoją mobilność oraz oszczędność wody innowacja pozwala na lokalną uprawę w miejscach nieprzystosowanych, np. centrach miast, jednocześnie ograniczając emisję zanieczyszczeń wywoływaną przez transport – dodaje.
W celu rozwoju i udoskonalenia modułowego systemu uprawy obie firmy i uczelnia podpisały list intencyjny o dalszej współpracy.
MK, źródło: URK, www.hydro-polis.com