Aktualności
Badania
05 Grudnia
Źródło: www.pixabay.com
Opublikowano: 2019-12-05

Naukowcy zbadają gen odpowiedzialny za metabolizm kofeiny

Kofeina to jeden z najstarszych środków pobudzających. Naukowcy z Instytutu Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowili zbadać, jak wpływa na nasze zdrowie i czy na każdego tak samo.

Spożywają ją i dorośli, i dzieci. Najpopularniejszymi źródłami kofeiny są kawa i herbata, a wśród dzieci napoje gazowane i słodycze zawierające ziarno kakaowca. Bezpieczna dawka kofeiny wynosi 400 mg/dzień, a dla kobiet w ciąży 200 mg/dzień. Jednak przeciętny człowiek może spożywać jej nawet do kilku razy więcej niż zalecana maksymalna ilość. Wiadomo, że niektórzy należą do grupy osób wolniej metabolizujących kofeinę, co może zwiększać u nich ryzyko wystąpienia zawału serca. Dlatego osoby te nie powinny spożywać więcej niż 100 mg kofeiny na dzień.

Dzięki analizie DNA możemy stwierdzić, kto znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka i odpowiednio kształtować tworzone zalecenia żywieniowe. Żywienie oparte o informacje dotyczące genotypu są najwyższym stopniem spersonalizowania zaleceń żywieniowych. Ten stopień personalizacji jest coraz popularniejszy na naszym rynku. Jednak jest to bardzo drogie i wymaga specjalistycznego wyposażenia oraz niezbędnej wiedzy. Dodatkowo nie wiadomo, na ile włączenie takiej informacji podnosi świadomość żywieniową i zmianę zachowań konsumenta. W związku z tym grupa naukowców z Instytutu Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowiła przeprowadzić badania, których celem jest niska ocena takiego wpływu spersonalizowanej diety żywieniowej.

Zespół poszukuje obecnie chętnych do wzięcia udziału w badaniach. Uczestnictwo niesie dla ochotników szereg korzyści. Po pierwsze, oceniony zostanie poziom spożycia kofeiny. Na koniec wszyscy dostaną informacje na temat swojego genu odpowiedzialnego za metabolizm kofeiny. Dodatkowo zostanie oceniony skład ciała z dokładną oceną zawartości tłuszczowej oraz beztłuszczowej masy ciała. W próbkach krwi zostanie oznaczony m.in. tzw. profil lipidowy, poziom glukozy i insuliny. W badaniach zostanie też wykorzystana aplikacja, która pozwoli na ocenę spożycia kofeiny wśród badanych. Projekt jest nowatorski zarówno pod względem kompleksowego podejścia do oceny spożycia kofeiny wśród polskiej populacji zdrowych dorosłych, jak i sprawdzenia sensowności wykorzystania nowoczesnej technologii w doradztwie żywieniowym.

Badania realizuje zespół dr hab. Agaty Chmurzyńskiej, prof. UPP, a odpowiedzialną za ich przebieg jest doktorantka Instytutu Żywienia Człowieka i Dietetyki i mgr dietetyki Ewa Bulczak. Nabór do projektu rudszył w październiku i będzie trwał do kwietnia 2020 roku.  Chętni w wieku 18–60 lat, otwarci na naukę, mogą cały czas zgłosić się do projektu. Zgłoszenia przyjmowane są mailowo: mml@up.poznan.pl bądź telefonicznie: 510 084 082.

Jak przebiega badanie?

  • spotkanie na UPP, pomiary oraz pobranie krwi
  • spotkanie i konsultacja z dietetykiem na temat zasad zdrowego żywienia i zaleceń żywieniowych
  • spotkanie na UPP, pomiary oraz pobranie krwi

Jakie są zyski?

  • objęcie darmową konsultacją dietetyka
  • pomiary beztłuszczowej masy ciała i poziomu tkanki tłuszczowej
  • pomiary biochemiczne (morfologia, profil lipidowy, insulina, próby wątrobowe), analiza niektórych genów

Iwona Cieślik, źródło: UPP

 

 

Dyskusja (0 komentarzy)