Aktualności
Badania
14 Października
Źródło: SGGW
Opublikowano: 2021-10-14

Oszczędź sobie i… planecie! Jak nie marnować jedzenia

Blisko pięć mln ton żywności marnują Polacy w ciągu roku. Więcej niż połowa zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych – wynika z badań opublikowanych przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego. 

W najbliższą sobotę, 16 października, przypada Światowy Dzień Żywności. Został ustanowiony ponad 40 lat temu przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Przy tej okazji badaczki z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie: prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr hab. Beata Bilska oraz dr inż. Marzena Tomaszewska zaprezentowały wyniki swoich prac realizowanych w ramach projektu PROM.

Ponieważ wielkość strat i marnotrawstwa żywności na poziomie krajowym nie było dotychczas przedmiotem kompleksowych badań, w celu pozyskania wiarygodnych i aktualnych danych Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego wraz z Instytutem Ochrony Środowiska – Państwowym Instytutem Badawczym oszacowała ilość marnowanej żywności z uwzględnieniem wszystkich ogniw łańcucha żywnościowego. Badanie zrealizowano na ogólnopolskiej losowo-kwotowej próbie 500 gospodarstw domowych reprezentatywnej dla ogółu gospodarstw domowych. Respondenci przez 7 kolejnych dni ważyli i notowali masę wyrzucanej żywności.

Z badań wynika, że w naszym kraju rocznie marnuje się ponad 4,8 mln ton żywności, z czego najwięcej przypada na konsumentów. Aż 60% wyrzucanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych.

image001

Tygodniowo w każdym polskim gospodarstwie domowym wyrzucono średnio 3,9 kg żywności (w tym części jadalne i niejadalne). Ponad 35% masy wyrzuconej żywności stanowiły odpadki, które powstały podczas przygotowywania posiłków. Pozostałą część stanowiły resztki talerzowe oraz produkty spożywcze.

image003

W ramach kolejnych badań ilościowych przeprowadzonych przez zespół SGGW na reprezentatywnej próbie dorosłych Polaków (1115 osób) określono powody marnowania żywności przez konsumentów. Najczęstszymi przyczynami tego niechlubnego procederu są: zepsucie żywności, przeoczenie daty ważności, czy przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia.

image005

W celu ograniczenia marnowania żywności w naszych domach i zaproponowano 10 „przykazań”, o których należy  pamiętać każdego dnia.

image007

źródło: SGGW

 

Dyskusja (0 komentarzy)