Aktualności
Badania
08 Sierpnia
Źródło: IRZiBŻ PAN
Opublikowano: 2023-08-08

Naukowcy PAN zbadają potencjał miodów w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Potencjał miodów do zapobiegania m.in. nadciśnieniu tętniczemu, otyłości i chorobom neurologicznym zbadają naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Konsorcjum z ich udziałem otrzymało na ten cel 5,5 mln zł z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Głównym celem programu NUTRITECH jest zwiększenie do roku 2030 dostępności produktów i rozwiązań (osiągalnych cenowo dla przeciętnego konsumenta) w zakresie prawidłowego żywienia. Ma to nastąpić dzięki wdrożeniu wyników prac badawczo-rozwojowych, z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju. Spośród 131 zgłoszonych do pierwszej edycji wniosków do dofinansowania zarekomendowano 30 o łącznej wartości 136 mln zł. Jednym z nich dotyczy opracowania miodów krajowych o podwyższonych właściwościach funkcjonalnych, wzbogaconych o celowane dodatki antyoksydantów pochodzenia naturalnego, w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Miody są bogate w wiele składników o prozdrowotnym działaniu, co zostało już opisane w publikacjach naukowych. Podjęliśmy się sprawdzenia potencjału miodu w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Zweryfikujemy, czy miody – wzbogacone o celowane dodatki antyoksydantów pochodzenia naturalnego – mają potencjał do zapobiegania m.in. nadciśnieniu tętniczemu, otyłości czy chorobom neurologicznym, takim jak np. Alzheimer – zapowiada dr Małgorzata Starowicz, kierownik Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

Polska jest największym producentem miodu w Europie, a jego produkcja jest istotnym elementem krajowej gospodarki. Zdaniem dr Starowicz, warto monitorować i udoskonalać techniki analityczne do oznaczania poziomu związków bioaktywnych, czyli takie, które mogą wpływać na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, ponieważ wysokie zanieczyszczenie środowiska, stosowanie środków ochrony roślin czy zmiany klimatyczne (np. susze) negatywnie wpływają na ilość produkowanego przez pszczoły miodu oraz na jego jakość.

Najczęściej spożywanymi rodzajami miodów są wielokwiatowy, lipowy i gryczany. Wszystkie są zdrowe, jednak we wcześniejszych naszych badaniach wykazaliśmy, że to właśnie gryczany jest najbogatszym źródłem związków polifenolowych spośród podstawowych gatunków miodów i to on wykazuje najwyższą aktywność przeciwutleniającą – wskazuje badaczka.

Radzi, by przy zakupie miodu nie traktować jego krystalizacji za walor negatywny. Przypomina, że każdy miód jest specyficzny pod tym względem, np. miód akacjowy może pozostać płynny nawet przez kilkanaście miesięcy, w
przeciwieństwie do miodu rzepakowego, który krystalizuje bardzo szybko, bo proces ten zaczyna się już po 1–2 tygodniach. Z kolei miód wrzosowy krystalizuje, przybierając postać „galaretkowatą”. Liderka projektu podkreśla też, że najlepiej kupować miód z prosto z pasieki albo od lokalnych producentów.

Na realizację projektu Narodowe Centrum Badań i Rozwoju przeznaczyło ponad 5,5 mln zł.

MK, źródło: IRZiBŻ PAN

Dyskusja (0 komentarzy)