Aktualności
Badania
14 Grudnia
Zespół IRZiBŻ PAN, lidera projektu
Opublikowano: 2023-12-14

Prebiotykiem w łuszczycę

W jaki sposób suplementacja prebiotykiem pochodzącym z cykorii wpływa na poprawę zdrowia pacjentów z łuszczycą sprawdzają naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Mikrobiota jelitowa to bogaty i zróżnicowany zespół mikroorganizmów bytujących w przewodzie pokarmowym, które umożliwiają trawienie pokarmów, wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz chronią przed inwazją patogenów chorobotwórczych.

To złożony ekosystem bytujący w naszym ciele, bez którego nie jesteśmy w stanie zachować zdrowia. Jej ścisłe oddziaływanie z nabłonkiem jelit umożliwia kształtowanie mechanizmów odpornościowym. Mikroorganizmy jelitowe odgrywają ważną rolę w utrzymaniu integralności nabłonka jelitowego – czyli selektywnej bariery, która z jednej strony oddziela komórki odpornościowe znajdujące się w błonie śluzowej jelita od mikroorganizmów obecnych w świetle jelita, a jednocześnie umożliwia metabolitom mikrobioty interakcję z komórkami gospodarza, tym samym regulując odpowiedź immunologiczną – tłumaczy wyjaśnia dr hab. inż. Urszula Krupa-Kozak z Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności IRZiBŻ PAN w Olsztynie.

Zaburzenie równowagi mikrobioty jelitowej (dysbioza) może więc skutkować zwiększeniem przepuszczalności bariery jelitowej i w konsekwencji być przyczyną rozwoju stanu zapalnego.

Łuszczyca plackowata jest przewlekłym zapaleniem skóry o podłożu immunologicznym. To choroba niezakaźna, występująca u około 2–3% światowej populacji, niezależnie od płci i wieku. Objawia się łuszczeniem, świądem i zaczerwienieniem skóry. W większości przypadków (około 70–80%), zmiany łuszczycowe są łagodne i nie wymagają leczenia systemowego.

Patogeneza łuszczycy nie jest jeszcze w pełni znana. Najnowsze badania naukowe wskazują, że wzmożona odpowiedź immunologiczna odpowiedzialna za ogólnoustrojowy stan zapalny obserwowany w tej chorobie może być konsekwencją wspomnianej dysbiozy jelitowej – wskazuje Urszula Krupa-Kozak.

Dietetyczne wsparcie

Próba udowodnienia tej zależności to jedno z głównych zadań projektu rozpoczętego właśnie przez naukowców z Olsztyna i Warszawy.

Dieta i jej składniki mają bardzo duży wpływ na przebieg łuszczycy. Właściwe odżywianie to metoda wspomagająca przeciwdziałanie powikłaniom towarzyszącym tej chorobie m.in. zaburzeniom metabolicznym, otyłości czy cukrzycy. Poprzez interwencję żywieniową z zastosowaniem prebiotyku chcemy wesprzeć mikrobiom naszych pacjentów – podkreśla badaczka.

Naukowcy pod lupę wzięli prebiotyk pochodzący z cykorii: β-fruktany typu inuliny, który naturalnie występuje m.in. w cebuli, czosnku, bananach czy szparagach.

Liczne badania naukowe wykazały, że jest to prebiotyk, który korzystnie zmienia skład i aktywność
drobnoustrojów jelitowych oraz łagodzi stan zapalny jelit. Sprawdził się również w przypadku pacjentów z celiakią, czym zajmowałam się w poprzednim projekcie – mówi Urszula Krupa-Kozak.

Prebiotyki stanowią pokarm dla drobnoustrojów naturalnie bytujących w naszym przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie grubym. Dzięki prebiotykom korzystne dla zdrowia bakterie probiotyczne zwiększają swoją liczebność i aktywniej produkują swoje metabolity, głównie krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które wpływają korzystnie na organizm. Te metabolity bakteryjne wykazują działanie przeciwzapalne poprzez oddziaływanie na funkcjonowanie i aktywność komórek układu odpornościowego.

Celem naszych badań jest ustalenie, czy suplementacja diety β-fruktanami typu inuliny pochodzącymi z cykorii przyniesie wymierne korzyści zdrowotne pacjentom z łuszczycą. Sprawdzimy, czy te korzyści są skutkiem modyfikacji składu i aktywności mikrobioty jelitowej – zapowiada liderka projektu.

Aby osiągnąć ten cel jej zespół przeprowadzi oryginalne, zaawansowane i złożone badania z udziałem około 70 pacjentów z łuszczycą, którzy będą przyjmować suplement przez osiem tygodni. Badania obejmą m.in. charakterystykę ich mikrobioty jelitowej, ocenę funkcjonowania bariery jelitowej, analizę wybranych biomarkerów i parametrów metabolicznych, które – jak przypuszczają badacze – umożliwią wyjaśnienie natury interakcji między mikrobiotą jelitową a skórą, dając wskazówki na temat funkcjonowania osi jelito-skóra.

Jeśli nasza hipoteza się sprawdzi i wykażemy, że ten prebiotyk działa korzystnie na określone parametry, wyniki naszych badań będą mogły przyczynić się do opracowania zaleceń dietetycznych, które będzie można zastosować w leczeniu pacjentów z łuszczycą – podsumowuje Krupa-Kozak.

W projekcie biorą udział naukowcy z: Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (lider), Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (zespół dermatologów z Katedry i Kliniki Dermatologii, Chorób Przenoszonych Drogą Płciową i Immunologii Klinicznej) oraz Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (zespół z Katedry Dietetyki).

źródło: IRZiBŻ PAN

Dyskusja (3 komentarze)
  • ~yvaaaaa 26.04.2024 08:25

    Piszę tu, bo nie wiem gdzie mogę się spytać. Otóż od pół roku biorę lek Ozempic na cukrzycę. Zauważyłam, że cofnęły mi się zmiany łuszczycowe. A przede wszystkim na paznokciach. Mój podłóg zaświadcza, że zmiana jest spektakularna. Czy są znane badania o wpływie semaglutydu na łuszczyc

  • ~Awanka 12.04.2024 12:57

    Ten lek który mi polecił lekarz to tributron beż recepty w poprzednim wpisie pomyliłam jego nazwę.

  • ~Awanka 12.04.2024 10:16

    Coś jest w tym co piszecie. Ja mam luszczyce od 11 roku życia a mam 69 lat. Mój lekarz 1 kontakt dal mi tribukson i probiotyki. Wyczytałam że były badania na celiakia i luszczyce. Pisali ze 16 procent ludzi po odstawieniu zbóż typu przenica żyto owies jęczmień ma poprawę skory. I w moim przypadku to zadziałało od miesiąca nie mam zmian i nic mi na razie nie odrasta. Wszystko jest tak samo zakupiłam mąkę z tapioki i mąkę kukurydziana. Zamiast chleba jadłam chleb bezglutenowy z biedronki ale mi nie smakował. Kupuje teraz wafle ryżowe i daje się żyć. Jestem ciekawa co będzie dalej czy ona wróci bo na razie kolana i łokcie są beż jej śladu nie mówiąc że drobne pojedyncze zmiany skory i skory głowy się euprowadzily. Dziś byłam u lekarza 1bkontakt poeiedzial żebym probiotyki stosowalavrozna nie tylko jeden rodzaj. Bo ja na razie do tego tribuxonu biorę multiflore. Może to tylko chwilowa przerwa w mojej chorobie ale obserwuje się dalej i trwam w swojej diecie.