Aktualności
Badania
13 Lutego
Opublikowano: 2019-02-13

Przeciwutleniacze roślinne – nowy trend badań

Do tej pory badania antyoksydacyjnego działania witamin i minerałów wiodły prym. Oczekiwano, że przeciwutleniacze – naturalne lub syntetyczne związki, które zapobiegają procesom utleniania – zapewnią ochronę lub terapeutyczną pomoc w walce z chorobami zapalnymi i procesem starzenia się. Tak się jednak nie stało, dlatego naukowcy zajęli się badaniem roślinnych przeciwutleniaczy.

– Powodem przeniesienia uwagi naukowej może być to, że badania kliniczne z udziałem wielu witamin i minerałów przeciwutleniających nie spełniły wysokich oczekiwań i nie zapewniły spodziewanych korzyści zdrowotnych – mówi dr. hab. Atanasa G. Atanasov z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN, kierownik międzynarodowego zespołu naukowców, którzy przeanalizowali niemal 300 tys. artykułów naukowych dotyczących różnych aspektów działania antyoksydantów. Zauważyli, że pojawił się nowy trend. Uwaga naukowców z całego świata przeniosła się z badań witamin i minerałów na badania przeciwutleniających związków roślinnych, takich jak np. kurkumina z kurkumy czy resweratrol z czerwonego wina. Wyniki tych analiz zostały opublikowane w czasopiśmie „Oxidative Medicine and Cellular Longevity”.

– Podczas gdy społeczność naukowa już w dużej mierze zdawała sobie sprawę z niespełnionych oczekiwań wobec korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania witamin i minerałów, potwierdzające to wyniki badań nie docierały do szerokiego grona odbiorców, a duża część społeczeństwa wciąż wierzyła w ich uzdrawiające właściwości. Obecnie naukowcy pokładają duże nadzieje w przeciwutleniających związkach roślinnych, co wyraźnie pokazują wyniki naszych badań – mówi dr Atanasov.

Dobrą wiadomością dla zwykłych śmiertelników jest to, że przeciwutleniacze pochodzenia roślinnego występują w łatwo dostępnych świeżych owocach i warzywach. Naukowcy mają nadzieje, że lepsze zrozumienie mechanizmu działania tych cząstek, pomoże lepiej je wykorzystać zarówno w profilaktyce jak i leczeniu.

JK

(Źródło: PAP – Nauka w Polsce)

Dyskusja (0 komentarzy)