Aktualności
Opublikowano: 2017-04-25

Śluz ślimaków lekiem na salmonellę

Śluz ślimaków ma w właściwości antybakteryjne i może zahamować rozwój bakterii Salmonella o nawet 60% twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, którzy prowadzą nad nim badania.

Naukowcy z UM we Wrocławiu, mgr Anna Leśków i prof. Ireneusz Całkosiński, są głównymi autorami wynalazków: „Sposób izolowania śluzu ślimaka, kompozycja i zastosowanie śluzu ślimaka Arion rufus” oraz „Sposób izolowania śluzu ślimaka, kompozycja i zastosowanie śluzu ślimaka Limax maximus”. W projekcie badawczym uczestniczą również naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN.

Badania powadzone są na śluzie wytwarzanym przez dwa powszechnie w Polsce występujące gatunki bezmuszlowych ślimaków: pomrowy oraz śliniki.

Jak tłumaczy Anna Leśków, u ślimaków, które nie mają muszli, śluz spełnia funkcję ochronną przed drapieżnikami oraz czynnikami zewnętrznymi. Badania wykazały również, że śluz ten ma silne właściwości antybakteryjne.

Wydzielina pomrowa wielkiego była w stanie zahamować rozwój bakterii Salmonella o nawet 60%. Jest też silnie adhezyjna, co znaczy, że łatwo „klei się” do powierzchni, z którą się zetknie – powiedziała Leśków.

Dzięki tym właściwościom śluz ślimaka może znaleźć zastosowanie w produkcji maści stosowanych na błony śluzowe. Preparaty tego typu będą ściśle przylegać do ran czy zmian spowodowanych przez chorobę. Antybakteryjne właściwości ślimaczego śluzu mogą być również wykorzystywane przy produkcji preparatów do dezynfekcji oraz działających znieczulająco.

Jak zapewniają autorzy wynalazku pozyskiwanie śluzu od ślimaków jest bezpieczne dla tych zwierząt.

Wprawdzie pierwsze wyniki badań wrocławskich naukowców czekają na opatentowanie, ale trwają dalsze prace badawcze w Samodzielnej Pracowni Neurotoksykologii i Diagnostyki Środowiskowej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Jk

(źródło: PAP/Rynek Zdrowia)

Dyskusja (0 komentarzy)