Aktualności
Badania
29 Marca
Opublikowano: 2017-03-29

Smakowite owady

Mącznik młynarek to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych występujący m.in. w nieprawidłowo utrzymywanych magazynach zboża, pod korą drzew czy w gniazdach ptaków. Jego larwy mają wielkość około 30 milimetrów i są hodowane nie tylko jako pokarm dla różnych gatunków jaszczurek i drapieżnych bezkręgowców, ale także służą wędkarzom jako przynęta.

Wspomniane owady zjadają zarówno mąkę, otręby, suchary czy drewno, ale są w stanie również pożywić się produktami polistyrenowymi. Naukowcy z Wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Wrocławskiej, Radosław Rutkowski i Magdalena Bożek, postanowili sprawdzić wpływ larw mącznika na biodegradację polistyrenu, czyli popularnego styropianu. W pierwszym etapie realizowanego projektu badacze weryfikują, w jaki sposób rzeczone larwy radzą sobie z określonym formami przetworzonego polistyrenu, poczynając od typowo budowlanego, używanego np. do ocieplania budynków, poprzez ten wykorzystywany przy powstawaniu opakowań przeznaczonych do przenoszenia żywności i polichlorek winylu stosowany w produkcji wykładzin, na polilaktydzie obecnym w implantach dentystycznych i niciach chirurgicznych kończąc.

Cały eksperyment trwa co najmniej cztery tygodnie. W tym czasie do każdego pudełka trafia około 20 sztuk larw mącznika, które są regularnie ważone i liczone, albowiem zdarzają się przypadki kanibalizmu, kiedy styropian, stanowiący właściwe pożywienie, staje się dla nich niewystarczający do zaspokojenia głodu. Wstępnie zebrane wyniki wskazują ubytek masy mączników zjadających wyłącznie polistyren. Okazuje się, że osobniki spożywające mąkę i mające dostęp do wody mają w sobie dużo więcej białka, tłuszczów i cukrów, stąd wniosek, że tworzywa sztuczne nie stanowią dla nich optymalnego pokarmu, a mimo to mając tylko taki rodzaj pożywienia do dyspozycji owady są w stanie przetrwać.

W kolejnym etapie wrocławscy naukowcy spróbują wyizolować z owadzich jelit bakterie aktywujące proces trawienia polistyrenu przez larwy, aby następnie wykorzystać owe bakterie w przemyśle, używając ich do biodegradacji tworzyw sztucznych, ale już bez korzystania z obecności samych owadów.

Mączniki, prócz tego, że dają się łatwo i tanio hodować, a ich wytrzymałość pozwala uznać je za znakomity materiał do badań, nadają się również do jedzenia przez ludzi. Larwy mącznika bywają nazywane tzw. superfoods, zawierają bowiem dużo białka i aminokwasów, a to pozwala patrzeć z nadzieją na rozwiązanie w przyszłości problemu braku żywności na świecie, podkreśla Radosław Rutkowski.

az

(źródło: pwr.edu.pl)

Fot. Krzysztof Mazur

Dyskusja (0 komentarzy)