Aktualności
Opublikowano: 2019-02-07

Internetowy kurs na temat w faktów i mitów zdrowej żywności

Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN wspólnie z naukowcami z uniwersytetów w Turynie (Włochy) i Reading (W. Brytania) realizują projekt dotyczący faktów i mitów związanych z produktami, którym przypisuje się super prozdrowotny wpływ na ludzki organizm.

Jagody goi, nasiona chia, zielona herbata to niektóre z modnych produktów określanych mianem superżywności. Czy jednak ich prozdrowotne działania znajdują potwierdzenie w badaniach naukowych, czy zawarte w nich związki mają tak dobroczynne działania na nasz organizm, jak się powszechnie uważa? Te właśnie zagadnienia będą tematem bezpłatnego, czterotygodniowego kursu w języku angielskim prowadzonego m.in. przez badaczy z IRZiBŻ. Kurs jest skierowany do tych, które chcą zgłębić wiedzę na temat superżywności. Jest realizowany w formule masowych, otwartych wykładów online, także za pomocą filmów i quizów.

Na angielskojęzycznej platformie FutureLearn (www.futurelearn.com) naukowcy wyjaśniają m.in., czy dobroczynne działanie superfoods zostało faktycznie udowodnione, jak produkty wpływają na nasz dobrostan, czy rzeczywiście obniżają one ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory czy choroby układu krążenia.

JK

(Źródło: IRZiBŻ PAN)

Dyskusja (0 komentarzy)