Pod takich hasłem Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN organizuje bezpłatne warsztaty. Odbędą się 8 czerwca 2019 r. na olsztyńskiej starówce w godz. 12:00-16:00 podczas Pikniku Rodzinnego Polskiej Akademii Nauk. Wstęp jest bezpłatny.
Podczas warsztatów będzie można dowiedzieć się m.in. jak wytwarzana jest żywność, której data ważności ma 30 lat, czy produkty dedykowane kosmonautom, himalaistom lub żeglarzom mogą znaleźć się również w naszym codziennym menu. Pojawią się zagadnienia związane z żywnością probiotyczną niezwykle modną ostatnio. Na specjalnym sprzęcie z laboratorium metabolomiki przetestowane zostaną naturalne występujące na przykład w fioletowych marchewkach, a stosowane w sokach i jogurtach. Badaniom poddane zostaną także egzotyczne przyprawy, którym przypisuje się działania prozdrowotne. Na „deser” – jak zapewniają organizatorzy – będzie można poznać zamienniki cukru i nowe trendy w dziedzinie wypieków.
Ponieważ coraz więcej konsumentów dokonuje świadomych wyborów żywieniowych i dba o ograniczenie strat żywności w swoim gospodarstwie domowym, podczas pikniku będzie można spróbować swoich sił w gotowaniu zero waste, poznać ideę foodsharingu i nauczyć się odpowiedzialnego sposobu dokonywania zakupów.
Wydarzenie jest częścią projektu „#Annual Food Agenda” finansowanego przez wspólnotę EITFood. W ramach tego projektu w regionie Warmii i Mazur przez cały rok odbywają się akcje podnoszące świadomość dotyczącą zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami żywnościowymi.
Projekt #Annual Food Agenda jest realizowany w 3 krajach UE: w Polsce, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. W naszym kraju prowadzą go naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz eksperci z koncernu spożywczego MASPEX.
JK
(Źródło: IRZiBŻ PAN)