Aktualności
Konkursy
09 Maja
Źródło: www.niepelnosprawni.pl
Opublikowano: 2019-05-09

UW i UAM docenione w konkursie „Lider Dostępności 2019”

Uniwersytet Warszawski z prestiżową nagrodą Grand Prix 4. edycji Konkursu Architektoniczno-Urbanistycznego „Lider Dostępności 2019”. Doceniono kompleksowe, wieloletnie działania uczelni na rzecz stworzenia miejsca przyjaznego również dla studentów i pracowników z niepełnosprawnościami.

Lider Dostępności to konkurs organizowany od 2015 roku przez Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji i Towarzystwo Urbanistów Polskich pod honorowym patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy. Uroczyste wręczenie statuetek odbyło się 8 maja w Pałacu Prezydenckim. Przyznano Grand Prix, siedem nagród i cztery wyróżnienia.

Najbardziej prestiżowy laur – Grand Prix – zdobył Uniwersytet Warszawski. Kapituła Konkursu postanowiła docenić konsekwencję władz uczelni w usuwaniu barier architektonicznych w historycznych obiektach, wznoszenie nowych budynków w zgodzie z zasadami projektowania uniwersalnego, a także całościową politykę wyrównywania szans edukacyjnych osób z niepełnosprawnościami. UW w 1999 roku zatwierdził program „Uniwersytet dla wszystkich”, który określił kierunek zmian zarówno w sferze dostępności architektonicznej, jak i kształcenia studentów. Nad procesem czuwał powołany 3 lata wcześniej Pełnomocnik Rektora ds. Osób Niepełnosprawnych. W 2000 r. powołano Biuro ds. Osób Niepełnosprawnych. Władze uczelni wprowadziły uregulowania, na mocy których każdy z projektów architektonicznych jest konsultowany przez BON pod kątem pełnej dostępności.

Efektem wieloletnich prac są m.in.: biblioteka cyfrowa gromadząca zbiory w formach dostępnych dla osób niewidomych i słabowidzących, transport uniwersytecki dla studentów na wózkach, wypożyczalnia adaptacyjnego sprzętu umożliwiającego robienie notatek na wykładach oraz prace adaptacyjne w większości budynków uniwersyteckich czy kompleks budynków tworzących Centrum Nowych Technologii (CeNT). Kładzie się nacisk na dbałość o odpowiednie kontrasty i oznaczenia dla osób słabowidzących, tworzenie brajlowskich oznaczeń pomieszczeń, instalowanie pętli indukcyjnych itp. Zadbano też o stworzenie systemu usług specjalistycznych i dostosowanie struktur administracyjnych uczelni, by umożliwić efektywne zdobywanie wiedzy np. osobom ze spektrum autyzmu czy z chorobami psychicznymi. Studenci mogą liczyć także na pomoc pracowników BON. Wszystkie nowo powstające obiekty, jak i te modernizowane, muszą spełniać kryteria dostępności dla użytkowników z niepełnosprawnością.

W kategorii „obiekt mieszkalny/hotelowy” nagrodzono Dom Studencki „Hanka” Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Przy modernizacji jednego z najbardziej rozpoznawalnych obiektów UAM wzięto pod uwagę również potrzeby osób z niepełnosprawnościami. Kapituła Konkursu doceniła projekt przebudowy akademika autorstwa śp. Piotra Barełkowskiego, który zakładał dostosowanie zarówno części pokoi, jak i większości przestrzeni wspólnych. Inwestycja obejmowała przebudowę wszystkich kondygnacji budynku DS „Hanka”. Wokół niego znalazła się odpowiednia infrastruktura drogowo-parkingowa i dojścia piesze dostosowane do prawidłowego funkcjonowania całego obiektu. Uzyskano 200 miejsc w pokojach, w tym 4 pokoje dla osób z niepełnosprawnością z indywidualnie zaprojektowanymi meblami oraz systemem ostrzegawczym i przyzywowym, podobnie jak w łazience dla osób z niepełnosprawnością na parterze. Wszystkie pokoje mają indywidualne łazienki z WC i prysznicem. Wejścia do budynku są bezprogowe, znajdują się w nim 3 windy i 2 podnośniki przyschodowe, zatem pomieszczenia są ogólnodostępne. W recepcji przy ladzie znajdują się pętle indukcyjne, podobnie jak w stołówce, która pełni także rolę sali audytoryjnej. Zainstalowano rezerwowe zasilanie energetyczne, oświetlenie awaryjne we wszystkich strefach komunikacyjnych oraz system monitoringu wizyjnego, sygnalizacji pożaru i włamania. Na terenie znajdują się miejsca postojowe dla osób z niepełnosprawnością, jest także możliwość wjazdu na plac wejściowy i wysadzenia pasażerów bezpośrednio przed wejściem.

Źródło: www.niepelnosprawni.pl

 

Dyskusja (0 komentarzy)