Dr inż. Aleksander Surażyński, emerytowany pracownik Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie otrzymał prestiżową nagrodę przyznawaną przez Międzynarodową Federację Mleczarską. Jest pierwszym Polakiem wyróżnionym IDF Award.
International Dairy Federation Award to prestiżowe wyróżnienie przyznawane osobom, które wniosły znaczący wkład w rozwój mleczarstwa na świecie. Tegorocznych laureatów ogłoszono w trakcie Światowego Szczytu Mleczarskiego, który odbywał się w Delhi. Zostali nimi: prof. Judith Ann Narvhus z Norwegii i dr inż. Aleksander Surażyński. Emerytowany pracownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie jest pierwszym Polakiem uhonorowanym tym wyróżnieniem. Został doceniony za swój dorobek naukowy i wdrożeniowy, a przede wszystkim za osiągnięcia w skali światowej.
Jest autorytetem w świecie mleczarstwa. Specjalizuje się w zakresie chemii mleka, mikrobiologii i technologii mleczarstwa. Przez lata był ekspertem FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. W Indiach, Chile, Kolumbii, Wenezueli czy w Botswanie wdrażał nowe technologie w mleczarstwie. Stworzył instytut mleczarski w Indiach, który jest największą taką placówką w tym kraju. Jego prace i ekspertyzy zaowocowały licznymi publikacjami i 21 patentami. Wśród nich jest m.in. popularny serek grani.
W przeszłości pełnił funkcję prezydenta i wiceprezydenta Polskiego Komitetu Narodowego Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej. Od 2009 roku zasiada w Radzie Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego.
MK, źródło: IIPM, Radio Olsztyn