Konkursy

Modelowe hospicjum spod ręki studentek architektury

Opublikowano: 2019-06-21

forum akademickie

Marta Thiel i Sylwia Piekarczyk, studentki I roku architektury na Politechnice Wrocławskiej, zwyciężyły w konkursie na koncepcję modelowego hospicjum dla 30 pacjentów.

Ich projekt został uznany za najlepszy spośród dziewięciu zgłoszonych do konkursu zorganizowanego wspólnie przez Wydział Architektury PWr i Bonifraterskie Centrum Zdrowia. Charakteryzuje się wysuniętymi modułami z przestronnymi, nowocześnie urządzonymi pokojami pacjentów i oknami wychodzącymi na ogrody, przestrzenią wspólną z salami warsztatowymi oraz osobną częścią administracyjną i salami do fizjoterapii.

– Dużo do myślenia dała nam wizyta w Hospicjum Stacjonarnym Świętego Jana Bożego. Chciałyśmy się przekonać, jakie potrzeby mają podopieczni i pracownicy ośrodka. Kiedy oglądałyśmy budynek, czułam dyskomfort, bo miałam wrażenie, że ciągle naruszam prywatne strefy pacjentów. Dlatego postanowiłyśmy, że zapewnienie im intymności powinno być jednym z najważniejszych założeń w projekcie. Stąd trzy osobne, wysunięte moduły z salami dla nich. Pomieszczenia te w naszej wizji hospicjum są nowoczesne i zapewniają pacjentom dużo przestrzeni, by czuli, że mają ją dla siebie, że to właśnie ich miejsce – opowiada Marta Thiel.

Układ obiektu zaprojektowanego przez studentki wyróżnia więc intymną strefę cichą przeznaczoną wyłącznie dla pacjentów i strefę obsługującą obiekt hospicjum. Całość zespala część wspólna łącząca pracowników, pacjentów i odwiedzających. Umożliwia ona swobodną komunikację na każdym z poziomów, a poprzez zastosowanie sporej ilości przeszkleń „otwiera hospicjum na świat”. Przesunięcia modułów sal pacjentów w osi poziomej ukształtowały otwarte patia z estetyczną niską zielenią, a także miejsca rekreacyjne dla sprawnych pacjentów i pracowników.

– Dla pacjentów czas spędzany w ogrodzie jest bardzo ważny, o czym przekonałyśmy się, będąc w ośrodku – podkreśla Sylwia Piekarczyk. – Ci, którzy nie mogą wyjść o własnych siłach, są wywożeni na łóżkach. Wszystko po to, by pooddychali świeżym powietrzem, nacieszyli oczy zielenią i odpoczęli trochę od widoku szpitalnej sali. Dlatego projektując hospicjum, zwróciłyśmy dużą uwagę także na to, by jego otoczenie było jak najprzyjemniejsze, żeby chciało się tam spędzać czas.

W uzasadnieniu werdyktu czytamy, że komisja konkursowa doceniła właściwy dla tego typu obiektów układ funkcjonalno-przestrzenny oraz relację przestrzeni i kubatury obiektu do programu pomieszczeń, które zostały rozmieszczone w sposób zapewniający ich racjonalne wykorzystanie. Za swój projekt studentki zostały nagrodzone dwumiesięcznym płatnym stażem w Maćków Pracownia Projektowa i możliwością spędzenia weekendu w Konwencie Bonifratrów w Zakopanem.

– Konkurs był czysto teoretyczny, nie mamy w planach budowy obiektu z wykorzystaniem zwycięskiego projektu. Chcieliśmy w ten sposób promować ruch hospicyjny – tłumaczy Anna Żebranowicz, dyrektor Bonifraterskiego Centrum Opieki Hospicyjnej we Wrocławiu. – Liczymy na to, że tym konkursem przybliżymy ideę pomocy hospicyjnej, żeby to nie był temat, który powszechnie kojarzy się tylko ze śmiercią. Hospicjum to także życie. Pacjenci spędzają u nas czasem i wiele tygodni. Dbamy o to, żeby nie tylko znaleźli tu dobrą opiekę medyczną, ale także żeby spędzili z nami przyjemne chwile, przeżyli coś, co nada sens ich życiu w tak trudnym momencie. Mamy też nadzieję, że dla młodych architektów okazja obejrzenia hospicjum i porozmawiania z jego pracownikami zaowocuje w przyszłości, dając im szersze spojrzenie na potrzeby osób przebywających w takich ośrodkach – od pokoi kąpielowych przy salach pacjentów, po zaplanowanie sali, w której mogą odbywać się koncerty czy spektakle.

Przygotowując projekt hospicjum, uczestnicy konkursu mogli wybrać konkretne miejsce lub ogólnie wskazać kontekst przestrzenny. W planach należało wziąć pod uwagę potrzeby pacjentów, ich rodzin, personelu i wolontariuszy, ze szczególnym uwzględnieniem czasu wolnego. Obiekt, przeznaczony dla 30 pacjentów, musiał mieć m.in. sale jedno-, dwu- i trzyosobowe, gabinety lekarskie i zabiegowe, pokój kąpielowy, punkt pielęgniarski, sale: fizjoterapii, warsztatów terapii zajęciowej i wypoczynkową, punkt apteczny, kaplicę (otwartą, wykorzystywaną jednocześnie do spotkań, koncertów itp.) i palarnię. To nie pierwsza wspólna inicjatywa Wydziału Architektury PWr i Bonifraterskiego Centrum Zdrowia. W ubiegłym roku studenci z W1 byli także zaproszeni do udziału w konkursie na plakat promujący hospicyjny wolontariat.

Lucyna Róg, źródło: PWr


PARTNERZY

forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie