Życie akademickie

Nakarmią studenta

Opublikowano: 16.01.2018

forum akademickie
Fot. Krzysztof Mazur

Lasagna mięsna, wołowina po syczuańsku, sajgonki, pierogi ruskie i z mięsem oraz buritto z mięsem – takie menu oferuje Bistrobot na Politechnice Wrocławskiej.

Urządzenie opracowane przez założoną i współtworzoną przez studentów i absolwentów wrocławskiej uczelni firmę Food Robotics serwuje smaczne, zdrowe i przede wszystkim ciepłe posiłki. Potrawy, które znajdują się w automacie, przygotowuje Łukasz Bularz, szef kuchni krakowskiej firmy Meating Point. Wykonane przez niego pełnowartościowe, pozbawione konserwantów i ulepszaczy dania poddawane są najpierw procesowi tzw. szokowego mrożenia, a następnie utrzymywane w temperaturze -20 stopni Celsjusza. W momencie, kiedy konsument wybierze konkretny produkt z menu, Bistrobot podgrzewa i zapieka wskazaną potrawę w specjalnej hybrydowej komorze grzewczej.

Użycie tej innowacyjnej technologii pozwala na zachowanie świeżości i walorów smakowych dań, które podawane są na ekologicznych tackach wraz z drewnianymi sztućcami. Bistrobot potrzebuje około 3-4 minut, aby wydać gorący posiłek ważący, w zależności od rodzaju, od 200 do 350 g. W przyszłości na Politechnice Wrocławskiej pojawić się mają kolejne tego rodzaju automaty.

az

(źródło: pwr.edu.pl)


PARTNERZY

forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie