Konkursy

Zaprojektowali wyjątkowy budynek

Opublikowano: 2019-02-18

forum akademickie
Źródło: www.polsl.pl
Studenci Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej zostali wyróżnieni w międzynarodowym konkursie „La Ville Vertical” Vertical City Design Competition. Ich praca znalazła się z czwórce najlepszych. 
Kształcący się na III roku: Karolina Słomiany, Natalia Tadla oraz Kamil Wróbel, zaprojektowali wyjątkowy budynek, który mieszkańcom miasta, oprócz funkcjonalności, zapewniłby zieleń i spokój. Usytuowali go w centrum Katowic.
– Zaprojektowaliśmy ponad stumetrowy obiekt na działce w centrum stolicy województwa śląskiego, tuż obok dworca kolejowego. Katowice leżą w jednym z najbardziej zanieczyszczonych regionów w Polsce. Zanieczyszczenie atmosfery spowodowane jest głównie węglem wydobywanym tu od XVIII wieku. Chodziło o zaprojektowanie budynku, który nie tylko będzie nieszkodliwy dla środowiska, ale także pomoże oczyścić powietrze – wyjaśniają autorzy.
Studenci pragnęli stworzyć takie miejsce w centrum miasta, gdzie ludzie mogliby żyć jak na przedmieściach i korzystać z dobrodziejstw zieleni. Dlatego budynek został zaprojektowany tak, by służyć mieszkańcom jako ogród i przestrzeń, gdzie dostępne są produkty od lokalnych producentów.
Budynek jest także dostępny dla osób niepełnosprawnych, a zielony dach może być używany przez wszystkich, nie tylko przez mieszkańców. Dodatkowo obiekt oferuje parking podziemny dla rowerów, wspierając w ten sposób ekologiczny sposób komunikacji.
Katarzyna Wojtachnio


PARTNERZY

forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie
forum akademickie