W tegorocznej edycji Nocy Laboratoriów zadebiutuje Wydział Inżynieryjno-Ekonomiczny Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, otworzy swoje laboratoria analiz i oceny jakości żywności, ale nie tylko….
Naukowcy z Wydziału zapraszają w magiczną podróż po świecie barwników roślinnych, do przygotowywania preparatów mikroskopowych i oglądania tego, czego nie widać gołym okiem. Podczas zajęć uczestnicy poznają właściwości chemiczne i fizyczne typowych produktów spożywczych, będą wykrywać cukry, badać powierzchnię warzyw, a także wymywać gluten z mąki. Będą eksperymentować, dokonywać pomiarów, doświadczać. A to wszystko przez łącznie około 15 godzin warsztatów lub pokazów zaplanowanych w ramach wydarzenia.
Jak zrobić domowe sery? Jaka jest jakość wody do picia? Co „drzemie” w dżemie? Jaka jest budowa i wartość odżywczą jaja kurzego? Jak warzyć piwo? Jak przygotować domowy warsztat do sporządzenia własnego piwa? Czy można mieć wulkan w domu? Czy istnieje taka ciecz, po której można biegać? Czy balon może nadmuchać się sam? Czy bańki muszą być tylko mydlane? Czy istnieje biała coca-cola i jak zrobić kauczuk domowym sposobem? To tylko nieliczne pytania, na które naukowcy odpowiedzą uczestnikom zajęć.
Zajęcia odbędą się 14 października w ramach Nocy Laboratoriów na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu w budynku H i E (wejście od ul. Wielkiej). Godziny rozpoczęcia zajęć zaplanowane są na 17:00, 18:00 lub 19:00 i będą trwały od 45 minut do aż 4 godzin w przypadku warsztatu piwowarskiego. W zależności od zajęć udział w nich mogą brać dzieci, młodzież lub dorośli.
Wydział Inżynieryjno-Ekonomiczny Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu jest jednym z niewielu wydziałów o profilu łączącym wiedzę z zakresu ekonomii, zarzadzania i finansów z wiedzą techniczno-technologiczną, kształcącym studentów na kierunku: zarządzanie i inżynieria produkcji. Studiowanie na tym kierunku daje możliwość uzyskania tytułu zawodowego inżyniera. Infrastruktura Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego obejmuje aparaturę badawczą, służącą czynnościom B+R w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności, zanieczyszczenia wody, oczyszczania ścieków, badań nad optymalizacją biosyntezy wybranych substancji dodawanych do żywności, badań spektroskopowych związków organicznych i nieorganicznych. Uczestnikom Nocy Laboratoriów zagadnienia z wybranych obszarów przybliżą naukowcy z Katedr: Inżynierii Bioprocesowej, Biotechnologii i Analizy Żywności, Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Agroinżynierii i Analizy Jakości.
Jolanta Nowacka