Aktualności
23 Kwietnia
Źródło: PB
Opublikowano: 2020-04-23

Wyróżnienie za projekt domu na bagnach

Studentki Politechniki Białostockiej zdobyły wyróżnienie w szóstej edycji międzynarodowego konkursu „House in Forest 2020 – Wooden House”. Ich praca była jedynym projektem z Polski docenionym przez jury.

Celem konkursu „House in Forest 2020 – Wooden House” jest promowanie autorskich pomysłów na ochronę lasu i jego środowiska oraz koncentrowanie się na problemach związanych z projektowaniem urbanistycznym, przy jednoczesnym podnoszeniu świadomości na temat zrównoważonego rozwoju. Tegoroczny konkurs koncentrował się na domach drewnianych. Uczestnicy mieli za zadanie wymyślić nową i oryginalną koncepcję drewnianego domu w środowisku leśnym. Wskazane były inspiracje pawilonami i różnymi, nietypowymi konstrukcjami, nawiązującymi do krajobrazu miejsca. Studentki Wydziału Architektury Politechniki Białostockiej zgłosiły mobilny projekt „Suspended house”.

– Stworzyłyśmy go z myślą o przeciwdziałaniu osuszania się terenów bagiennych, które mają duży wpływ na zmiany klimatyczne. Bagna to naturalne obszary, które pochłaniają dwutlenek węgla z atmosfery i dzięki temu przyczyniają się do łagodzenia zmian klimatu. Są częścią ekosystemu „Blue Carbon’’, który pomaga nam pochłaniać więcej gazów cieplarnianych niż wszystkie lasy świata razem wzięte. Bagna mogą być naszą warstwą ochronną oddzielającą ludzi od powodzi, tsunami i innych naturalnych kataklizmów. To sprawia, że ​​tereny podmokłe są kluczową częścią naszego ekosystemu i bardzo ważnym czynnikiem w stabilizacji klimatu, poprawiającą jego odporność – tłumaczy Alicja Jaroszek, która stworzyła projekt wraz z Justyną Laszczkowską. Obie studiują na piątym roku architektury.

Ich obiekt zlokalizowany jest w Kanadzie – w sercu starego lasu na terenach bagiennych. Opiera się na konstrukcji z drewna klejonego, zawieszonej na linach stalowych i podpartej na słupach. Co ciekawe, budynek zmienia się wraz ze zmianami wilgotności i pór roku, dzięki czemu stosunkowo prosta forma zyskuje element nieprzewidywalności natury. W projekcie uwzględniły system nawadniający, który przechodzi przez konstrukcję i kończy na podłożu bagiennym.

– Każda osoba mieszkająca w budynku bierze udział w procesie odbudowy terenów podmokłych i pomaga zapobiegać degradacji tych obszarów, co jest główną ideą projektu – wyjaśniają pomysłodawczynie.

Chcąc jeszcze bardziej nawiązać do natury, obiekty przez nie zaprojektowane są zbudowane na trzech różnych poziomach, które odwzorowują warstwy lasu. Kształt budynku przypomina z kolei drzewo, które idealnie pasuje do zastałego środowiska naturalnego, a konstrukcja podtrzymująca budynek jest powtórzeniem kątów domu, co czyni ją optycznie lżejszą. Każda osoba znajdująca się w ich obiekcie ma zapewniony panoramiczny widok na okoliczny krajobraz, a symbolizująca pień drzewa siatka wspinaczkowa zlokalizowana wewnątrz pozwala dotrzeć na wszystkie piętra budynku. Dostępność domu jest również zapewniona przez wysokie kładki zawieszone w koronach drzew.

– Odbudowa terenów podmokłych w celu zapewnienia odporności na zmianę klimatu jest problemem globalnym, a naszą ideę można zastosować na całym świecie. Dzięki temu projektowi przywracamy atrakcyjność obszarów podmokłych, poprawiamy jakość życia, ale również zwiększamy świadomość ludzi na temat zanieczyszczenia – podsumowuje Alicja Jaroszek.

Projekt studentek z Politechniki Białostockiej otrzymał pierwsze wyróżnienie i jest jedynym z Polski docenionym przez jury. Główną nagrodę zdobyła Shama Martinie de Maisonneuve z École Nationale Supérieure d’Architecture w Montepellier.

MK

 

Dyskusja (0 komentarzy)