Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności powstanie na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Uroczystość wmurowania aktu erekcyjnego odbyła się 6 lipca na Wydziale Technologii Żywności.
W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności prowadzonych będzie szereg szczegółowych, specjalistycznych i innowacyjnych badań, które pozwolą na wykonanie prac dla gospodarki umożliwiających wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności.
W Małopolsce mamy do czynienia z rozdrobnionym rolnictwem i dużą liczbą małych przedsiębiorstw, które produkują żywność, a jednocześnie nie mają laboratoriów, w których można by testować nowe produkty – zauważa dr hab. inż. Sylwester Tabor, rektor URK.
Wzrost innowacyjności sektora rolno-spożywczego w Małopolsce ma nastąpić dzięki zaplanowanej w Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności nowoczesnej infrastrukturze, która pozwoli na koncentrację i intensyfikację działalności badawczo-rozwojowej i wdrożeniowej w zakresie technologii produkcji bezpiecznej żywności oraz przyczyni się do rozwoju nowych produktów, poprawy jakości produktów żywnościowych na rynku, a także optymalizacji warunków przechowywania i zagospodarowania odpadów. Badania prowadzone przez naukowców z wydziałów: Inżynierii Produkcji i Energetyki oraz Technologii Żywności zapewnią kompleksowe podejście do zagadnienia produkcji żywności – począwszy od analizy surowców, przez projektowanie nowego produktu lub procesu produkcyjnego w laboratoriach, następnie przeniesienie wyników badań na skalę półtechniczną, wytworzenie innowacyjnego produktu w tej skali i jego analizę oraz optymalizację warunków przechowywania, aż po zagospodarowanie odpadów.
Badania będą obejmować następujące obszary badawcze:
W obiekcie znajdą się m. in.: linie produkcyjne (piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, mięsa wraz z magazynem, ryb, a także do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem, a także mleka z magazynem), minibrowar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw, specjalistyczne pracownie (sensoryczna z przygotowalnią, gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych, HPLC MS-MS) i laboratoria (mikrobiologiczne, analityczne, technologii przetwarzania odpadów, fizycznych modyfikacji, suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych, bioreaktory) oraz pomieszczenia urządzeń modułowych.
Koszt budowy i wyposażenia obiektu przekracza 65 mln zł. Centrum ma być oddane do użytku w sierpniu 2022 roku.
źródło: URK