Aktualności
Szkoły wyższe
09 Sierpnia
Źródło: MNiSW
Opublikowano: 2018-08-09

Centrum Nauk Żywieniowych powstanie na SGGW

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali w czwartek szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego.

Wartość projektu wynosi ponad 100 mln zł, z czego 40 mln zł przekaże Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. W ramach projektu wybudowany zostanie nowy wielofunkcyjny budynek o powierzchni ok. 7,5 tys. metrów kwadratowych, w którym zlokalizowanych będzie m.in. 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem.

Pomysł Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych wyszedł z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. W nowoczesnym budynku dydaktyczno-laboratoryjnym prowadzona będzie działalność naukowa skoncentrowana na żywieniu człowieka, a także ściśle powiązane z nią procesy wdrożeniowe i misja edukacyjna. Uczelnia zapowiedziała także, że w przyszłości na wyposażeniu znajdzie się również aparatura laboratoryjna umożliwiająca prowadzenie badań na światowym poziomie.

Podczas czwartkowej uroczystości podpisania umowy w siedzibie SGGW minister Jarosław Gowin zapowiedział, że badania realizowane w Innowacyjnym Centrum Nauk Żywieniowych będą ważne dla gospodarki i dla zdrowotności polskiego społeczeństwa.

– Wielką siłą polskiego rolnictwa, polskich produktów jest ich tradycyjny charakter, ale wiemy też, że w obszarze przemysłu rolniczego trwa wyścig technologiczny. W tym wyścigu Polska nie zamierza zostawać z tyłu – podkreślił wicepremier.

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski dodał, że w obliczu globalizacji Polska musi szukać takich wyróżników, które sprawią, że polska żywność będzie się pozytywnie wyróżniała na tle zwykłej produkcji surowców.

– Chcemy postawić na żywność wysokiej jakości – taką, która nie jest anonimowa, ale kojarzy się ludziom ze zdrowiem, kulturą, tradycją wytwarzania, lokalnością – powiedział min. Ardanowski

MK

(Źródło: PAP)

Dyskusja (0 komentarzy)