Za półtora roku infrastruktura Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego powiększy się o Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych. Będą w nim prowadzone szeroko zakrojone badania nad żywieniem i jego wpływem na zdrowie.
Umowę z firmą Skanska, która zrealizuje budowę nowej uczelnianej jednostki, podpisał 28 czerwca rektor SGGW prof. Michał Zasada. Prace rozpoczną się na początku lipca. W trakcie 18 miesięcy powstanie obiekt laboratoryjno-dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym i infrastrukturą towarzyszącą. Budynek, wykonany według projektu warszawskiego biura projektowego Best Building Consultans, charakteryzuje się nowoczesną bryłą, która doskonale wpisze się w otoczenie kampusu SGGW.
Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych to projekt Wydziału Żywienia Człowieka SGGW. Będzie składać się z dwóch części połączonych łącznikiem, podziemnym i nadziemnym, i posiadać będzie łącznie 5 kondygnacji, w tym 1 podziemną. W obiekcie znajdzie się m.in. 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem. Na poszczególnych kondygnacjach, od strony południowej do północnej, zlokalizowano 5 tarasów, które wyeksponują walory roślinności na stropodachach. Gmach zostanie wyposażony w ekologiczne i energooszczędne panele fotowoltaiczne i kolektory słoneczne pozyskujące energię na potrzeby budynku. Po zakończeniu prac, w grudniu 2022 r., Centrum pozyska unikatową aparaturę laboratoryjną.
ICNŻ jako wiodąca instytucja naukowo-dydaktyczno-wdrożeniowa będzie realizowało ideę holistycznego podejścia do nauk o żywieniu człowieka. Oprócz rozwoju badań, których wyniki znajdą zastosowanie w rozwiązywaniu problemów żywieniowo-zdrowotnych polskiego społeczeństwa, będzie również wszechstronnie kształciło profesjonalistów z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, ochrony zdrowia, projektowania żywności spełniającej najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa. Pozwoli to wykorzystać system szkolnictwa wyższego do istotnego zwiększenia kwalifikacji zawodowych specjalistów w strategicznych z punktu widzenia kraju kierunkach. Kluczowym zadaniem ośrodka będzie poprawa sytuacji zdrowotnej różnych grup populacyjnych Polaków poprzez zmniejszenie skali chorób powstających w konsekwencji nieprawidłowego sposobu żywienia.
Ten projekt jest niezwykle ważny ze względów społecznych i naukowych. Jesteśmy dumni, że udało nam się wspólnie uzgodnić harmonogram prac inwestycyjnych i doprowadzić do podpisania umowy – powiedziała dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka prof. Krystyna Gutkowska.
Wartość inwestycji wynosi blisko 80 mln zł, z czego 40 mln zł stanowi dofinansowanie z budżetu Ministerstwa Edukacji i Nauki.
źródło: SGGW