Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie rozpoczyna budowę Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych. Naukowcy będą prowadzić w nim badania nad żywieniem i jego wpływem na zdrowie, a także edukować społeczeństwo w zakresie zdrowego odżywiania.
Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych SGGW to projekt Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka. Będzie to obiekt laboratoryjno-dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym, infrastrukturą towarzyszącą, przyłączami, ciągami komunikacyjnymi. Powierzchnia użytkowa pięciokondygnacyjnego budynku (w tym jedna kondygnacja podziemna) wyniesie około 16 500 mkw. Wewnątrz znajdzie się kilkanaście sal dydaktycznych, laboratoria z pracowniami oraz sala konferencyjna. Centrum będzie wyposażone w unikatową aparaturę laboratoryjną.
Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych SGGW jako wiodąca instytucja naukowo-dydaktyczno-wdrożeniowa będzie realizowało ideę holistycznego podejścia do nauk o żywieniu człowieka. Oprócz rozwoju badań, których wyniki znajdą zastosowanie w rozwiązywaniu problemów żywieniowo-zdrowotnych polskiego społeczeństwa, będzie również wszechstronnie kształciło profesjonalistów z zakresu żywienia człowieka, dietetyki, ochrony zdrowia, projektowania żywności spełniającej najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa. Pozwoli to wykorzystać system szkolnictwa wyższego do istotnego zwiększenia kwalifikacji zawodowych specjalistów w strategicznych z punktu widzenia kraju kierunkach. Kluczowym zadaniem ośrodka będzie poprawa sytuacji zdrowotnej różnych grup populacyjnych Polaków poprzez zmniejszenie skali chorób powstających w konsekwencji nieprawidłowego sposobu żywienia.
Inwestycja pochłonie ponad 115 mln zł. Ma być gotowa do końca 2025 roku.
MK, źródło: SGGW