Aktualności
Szkoły wyższe
20 Września
Opublikowano: 2017-09-20

XXI Festiwal Nauki w SGGW

Festiwal Nauki to impreza, która już drugie dziesięciolecie cieszy się wielkim powodzeniem wśród dorosłych i dzieci zainteresowanych światem i nauką. Poszczególne spotkania, warsztaty i lekcje pokazowe prowadzone przez naukowców i badaczy odbywają się w ich macierzystych jednostkach – na uniwersytetach, w laboratoriach, centrach badawczych. Zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą przygotowaną przez poszczególne wydziały SGGW na XXI Festiwal Nauki, który w tym roku odbędzie się w dniach 22.09-1.10.2017.

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32

  1. Sylwetka ciała a dieta – 25.09, godz. 17.00

Prowadzący opowie o wpływie sylwetki ciała na psychikę człowieka i sposób żywienia. Uczestnicy przeprowadzą także pomiary antropometryczne: każdy określi typ swojej sylwetki i dobierze właściwy sposób żywienia.

prowadzenie: M. Górnicka, M. Pilska, J. Frąckiewicz, A. Ciecierska

proponowany wiek uczestników: 19–45 lat

zapisy od 18.09 mailowo: hanna_wysocka@sggw.pl

uwagi: obowiązuje ubranie łatwe do odsłonięcia łokci, kolan, bocznych części tłowia

  1. Owocowy kawior, mrożona piana i… – poznaj hydrokoloidy w żywności – 26.09, godz. 17.00

Prowadzący przybliży uczestnikom pojęcie hydrokoloidów, czyli dodatków do żywności oraz ich niezwykłe możliwości zastosowania w kuchni. Uczestnicy zbadają ich właściwości żelujące i pianotwórcze, przygotują m.in. kawior i pianę z soku/kawy/herbaty/mleka.

prowadzenie: A. Sadowska, R. Rakowska, K. Najman

proponowany wiek uczestników: od 16 lat

zapisy od 18.09 mailowo: hanna_wysocka@sggw.pl

  1. Na tropie syntetycznych barwników w żywności – 27.09, godz. 17.00

Warsztaty obejmują następujące zagadnienia: barwniki w żywności, ich właściwości i funkcje, uregulowania prawne, warunki stosowania, opinie i ocena EFSA. Uczestnicy dowiedzą się też, w jaki sposób wykrywa się obecność syntetycznych barwników w napojach, słodyczach, deserach itp.

prowadzenie: E. Wierzbicka, K. Kozłowska

proponowany wiek uczestników: od 15 lat

zapisy od 18.09 mailowo: hanna_wysocka@sggw.pl

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr nr 32

  1. Opracowywanie schematów produkcji żywności – 30.09 godz. 9.30

Wykorzystując system komputerowy wspomagania projektowania (CAD), uczestnicy warsztatów spróbują opracować kilka schematów produkcji artykułów spożywczych zgodnie ze wskazówkami prowadzącego.

prowadzenie: D. Piotrowski

proponowany wiek uczestników: 14-30 lat

zapisy od 18.09 mailowo: dariusz_piotrowski@sggw.pl

Wydział Nauk Społecznych SGGW, ul. Nowoursynowska 166, budynek nr 4

  1. Badania opinii publicznej „od kuchni” – warsztaty socjologiczne – 26.09, godz. 16.30

Uczestnicy warsztatów poznają tajniki procesu realizacji badań sondażowych, a przy użyciu profesjonalnego oprogramowania statystycznego będą mogli zweryfikować własne hipotezy badawcze.

prowadzenie: R. Boguszewski

proponowany wiek uczestników: 16-19 lat

zapisy od 18.09 mailowo: agnieszka_maj@sggw.pl

  1. Kontakty lekarzy i firm farmaceutycznych – zagrożenia czy zysk dla pacjenta? – 26.09, godz. 18.00

Prezenty, kolacje, konferencje – czy lekarzowi opłaca się przyjmować je od firm farmaceutycznych? Jaką korzyść mają z tego lekarze, a jaką pacjenci? Co tracą lekarze i co tracą pacjenci?

prowadzenie: M. Makowska, M, Piotrowska

proponowany wiek uczestników: od 16 lat

  1. Wielki (nieznany) „Mały Przegląd” – 28.09 godz. 17.30

„Mały Przegląd” to pismo dla dzieci wymyślone i zainicjowane przez Janusza Korczaka. W latach 1926-39 było pisane i redagowane przez dzieci i młodzież. O czym pisały przedwojenne dzieci?

prowadzenie: A. Landau-Czajka

proponowany wiek uczestników: od 16 lat

  1. Kot w II RP – domownik czy zabawka dla dzieci? – 28.09 godz. 18.30

Analiza listów zamieszczonych w „Małym Przeglądzie” (1926-39) daje doskonały obraz tego, czym był kot w przedwojennym gospodarstwie domowym, jak był traktowany: jako domownik czy zwierzę użytkowe?

prowadzenie: A. Landau-Czajka

proponowany wiek uczestników: od 16 lat

  1. „Niebezpieczni inni” – wygląd zewnętrzny a uprzedzenia społeczne – 29.09 godz. 16.30

Miniwykład i warsztaty na temat tego, dlaczego stereotypy i uprzedzenia często koncentrują się wokół wyglądu zewnętrznego.

prowadzenie: A. Maj

proponowany wiek uczestników: od 16 lat

  1. Warsztat robienia pomocy edukacyjnych dla dzieci w wieku przedszkolnym –29.09, godz. 17.30

Warsztaty dla osób, które chciałyby samodzielnie stworzyć niepowtarzalne pomoce edukacyjne. Obejmują naukę szycia ręcznego i robienia na szydełku oraz wykład o specyfice rozwoju dzieci przedszkolnych.

prowadzenie: M. Bielecka

proponowany wiek uczestników: od 16 lat

  1. Mobbing jako patologia działania zespołowego w instytucjach – 27.09, godz. 18.00

Podczas wykładu wyjaśnione zostaną najistotniejsze uwarunkowania mobbingu, które pozwolą właściwie zinterpretować tę specyficzną formę patologii działania zespołowego.

prowadzenie: J. Wyleżałek

proponowany wiek uczestników: od 17 lat

Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW, ul. Nowoursynowska 159, budynek nr 24

  1. Anatomia radiologiczna ssaków i ptaków – 28.09, godz. 16.00

Słuchacze poznają zagadnienia dotyczące anatomii ssaków i ptaków na podstawie obrazów radiologicznych.

prowadzenie: B. Bartyzel

proponowany wiek uczestników: od 12 lat, zapraszamy szczególnie uczniów techników weterynaryjnych i innych szkół ponadgimnazjalnych

  1. Ciekawy świat zwierząt – 30.09, godz. 13.00-16.00

Szkielety, ciekawe owady, sprytne pasożyty, pracowite krwinki, laboratorium chemika, pomiary tętna i EKG, szpital dla pluszaków i wiele innych atrakcji dla wszystkich miłośników zwierząt.

prowadzenie: M. Chłopecka, , M. Mendel, N. Dziekan, M. Gajewska, W. Karlik, A. Cywińska, B. Bartyzel, K. Barszcz, P. Górski , J. Bartosik, A. Majewska, M. Milczarek, A. Miśkiewicz, T. Sadkowski, F. Pankowski

proponowany wiek uczestników: 4–15 lat

Krzysztof Szwejk

Dyskusja (0 komentarzy)