Aktualności
Szkoły wyższe
16 Stycznia
Opublikowano: 2018-01-16

Żeby żywność była zdrowa

Nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe Żywności i Żywienia powstanie w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Stosowną umowę podpisali prof. dr hab. Wiesław Bielawski, rektor SGGW oraz Janina Ewa Orzełowska, wicemarszałek województwa mazowieckiego i Elżbieta Lanc, członek zarządu województwa mazowieckiego.

Badania realizowane w Centrum wpłynąć mają na poprawę jakości i wzmocnienie bezpieczeństwa niezbędnego w procesie produkcji żywności. Prace prowadzone będą na Wydziale Nauk o Żywności i Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Naukowcy pomogą środowisku biznesowemu opracować, a następnie wdrożyć innowacyjne technologie i rozwiązania, które pozwolą zmodernizować sektor rolno-spożywczy. Prowadzone prace skupione będą na rozwoju rynku mięsa, mleka i jego przetworów, warzyw oraz owoców, a także żywności prozdrowotnej, koncentratów spożywczych, napojów czy wyrobów piekarniczych.

Uruchomienie centrum stanie się możliwe dzięki funduszom unijnym pochodzącym z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020. Decyzją Zarządu Województwa Mazowieckiego SGGW otrzyma niemal 33 mln, które zainwestuje w zakup nowoczesnej aparatury badawczej.

az

(źródło: sggw.pl)

Dyskusja (0 komentarzy)