W piątek, 24 stycznia, uroczysta inauguracja działalności, a dzień później – dzień otwarty w Browarze Górniczo-Hutniczym w Krakowie. To element obchodów 100-lecia Akademii Górniczo-Hutniczej.
Browar Górniczo-Hutniczy, zlokalizowany w odnowionym Klubie Studio, jest spółką akcyjną, w której udziały nabywali studenci, absolwenci, pracownicy i sympatycy AGH, ale też osoby zainteresowane tą nietypową inicjatywą. Do tej pory ponad 500 osób wzięło udział we współtworzeniu Browaru jako akcjonariusze.
Dzięki zupełnie nowej, zaawansowanej technologicznie instalacji wyszynkowej piwo zostanie dostarczone do kufla prosto z tanka, a instalacja schłodzi zawartość aż do samego ujścia w kranie wyszynkowym, gwarantując idealną temperaturę podania. Na gości Browaru czeka prawie 10 tys. litrów gotowego produktu. W trakcie oficjalnego otwarcia będzie można zobaczyć między innymi serce browaru – 10-hektolitrową warzelnię pokrytą miedzianą otuliną oraz dziesięć 20-hektolitrowych zbiorników cylindryczno-stożkowych. Piątkowe wydarzenia mają charakter imprezy zamkniętej, w której biorą udział akcjonariusze oraz zaproszeni goście.
Sobota, 25 stycznia, to z kolei dzień otwarty Browaru. W ramach Festiwalu Piwa każdy zainteresowany będzie mógł poznać sposób funkcjonowania Browaru oraz smak i jakość powstałego tam trunku. Do dyspozycji gości zostanie oddane piwo uwarzone w 4 stylach: Pils, Pszeniczne, Ale oraz Dunkel. W trakcie tego dnia przewidziano wykłady i prezentacje o tematyce piwowarskiej oraz degustacje sensoryczne, przygotowane we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym i Krakowską Szkołą Browarniczą, spotkania z mistrzami piwowarstwa z Browar Okocim oraz zwiedzanie obiektu. Wszystkie sobotnie wydarzenia przewidziane w ramach Festiwalu Piwa są bezpłatne i dostępne dla krakowian i miłośników piwa.
Browar jako spółka powstała w Akademii Górniczo-Hutniczej nawiązał już współpracę z Uniwersytetem Rolniczym, Krakowską Szkołą Browarniczą oraz z innymi europejskimi uczelniami kształcącymi ekspertów browarnictwa. W planach są wspólne projekty badawcze, współpraca przy realizacji programu dydaktycznego oraz transfer wiedzy i technologii pomiędzy instytucjami.
źródło: AGH