W jaki sposób zanik gatunków roślin wpływa na naszą wiedzę na ich temat ? Jak użytkowanie roślin wpływa na bioróżnorodność? Między innymi o tych kwestiach będzie mowa podczas kolejnego wykładu z cyklu „Przybij piątkę nauce” organizowanego przez Wyższą Szkołę Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Spotkanie w formule online już w najbliższą środę 14 grudnia.
Wykład pt. „Różnorodność biokulturowa i dzikie rośliny jadalne” odbędzie się w ramach cyklu „Przybij piatkę nauce”. W tym roku poświęcony jest on klimatowi, jego zmianom, bioróżnorodności, produkcji żywności, ale też transformacji cyfrowej. Prelegenci przedstawiają najlepsze praktyki, które mają wymierny wpływ na jakość naszego życia i stan środowiska naturalnego. Podczas najbliższego spotkania słuchacze będą mogli się dowiedzieć, w jaki sposób różnorodność biologiczna jest powiązana z różnorodnością kulturową, jak użytkowanie roślin wpływa na bioróżnorodność oraz jakie znaczenie mają dzikie rośliny jadalne.
W roli gościa wystąpi dr hab. Łukasz Łuczaj z Uniwersytetu Rzeszowskiego, biolog, etnobotanik i ekolog, propagator dzikich ogrodów, dzikich roślin jadalnych i owadów jadalnych. Jest autorem bestsellerowych książek „Dzika kuchnia”, „Podręcznik robakożercy”, „Dzikie rośliny jadalne Polski”, „Seks w wielkim lesie” i „Dziki ogród”. Prowadził badania terenowe w wielu krajach Europy i Azji, m.in. w Chinach, Laosie i na Bałkanach, dokumentując dzikie rośliny jadalne używane tradycyjnie w kuchni. Od 25 lat prowadzi swój Dziki Ogród na Pogórzu Dynowskim.
Jego wykład odbędzie się w środę, 14 grudnia, o godz. 18:00 w formule online. Spotkanie zostanie w całości zrealizowane w języku angielskim. Transmisja na kanale YouTube WSIiZ. Po wykładzie przewidziano sesję pytań od internautów. Patronem medialnym cyklu jest „Forum Akademickie”.
MK