Prawie tysiąc eksponatów zwierząt wodnych, w tym unikatowe gatunki, których nie ma nigdzie w Polsce ani w Europie, a w podziemiach sale akwarystyczne z rybami słodkowodnymi i morskimi z całego świata – na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie powstało Muzeum Ichtiologiczne.
Wszystkie zbiory, które znalazły się w muzeum, przez kilkanaście lat gromadzili pracownicy wydziału podczas wypraw naukowych po całym świecie. Obecną aranżacją i odnowieniem zbiorów zajęli się m.in. prof. Beata Więcaszek, prof. Juliusz Chojnacki, dr inż. Sławomir Keszka oraz prof. Adam Tański.
– To muzeum będzie obowiązkowym punktem dla studentów naszego wydziału, ale nie tylko – mówi opiekun muzeum, prof. Adam Tański. – Będziemy zapraszać do nas uczniów ze szczecińskich liceów oraz podstawówek, by poznali prawdziwe oblicze mórz i oceanów. Będzie to również świetna okazja do tego, by pokazać, szczególnie licealistom, co może im zaoferować nasz wydział.
Pierwsza z muzealnych wystaw ma być poświęcona rekinom świata. W specjalnie przygotowanych gablotach będzie można zobaczyć rekina młota, kosogona żarłacza, kolenia, mustela, płaszczki z narządami elektrycznymi i korale w naturalnej scenerii.
– Znajdziemy także złowionego w okolicach Nowej Funlandii w 1971 roku rekina polarnego, który mierzy 4 metry – opowiada prof. Beata Więcaszek, która opracowywała projekty wystaw w muzeum.
W innym miejscu znajdą się zbiory ryb, które pokonują tysiące kilometrów, by odbyć tarło, m.in. węgorze europejskie oraz minogi morskie – gatunki obecnie skrajnie zagrożone w basenie Morza Bałtyckiego. W kolejnych gablotach znalazły się eksponaty naukowców z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT, którzy uczestniczyli w badaniach Antarktydy.
– Będą o nich opowiadały pięknie ilustrowane zdjęcia przyrody oraz niezwykłe eksponaty z półkuli południowej, m.in. 4-metrowa szczęka wieloryba humbaka – mówi uczestnik wypraw prof. Juliusz Chojnacki.
Oprócz tego na wystawie organizowanej przez wydział, będzie można obejrzeć laboratoryjną wylęgarnię ryb oraz akwaria z rybami morskimi i słodkowodnymi m.in. błazenkami, pielęgnicami, rogatnicami i szpadelkami.
Mateusz Lipka, źródło: ZUT