Lasagna mięsna, wołowina po syczuańsku, sajgonki, pierogi ruskie i z mięsem oraz buritto z mięsem – takie menu oferuje Bistrobot na Politechnice Wrocławskiej.
Urządzenie opracowane przez założoną i współtworzoną przez studentów i absolwentów wrocławskiej uczelni firmę Food Robotics serwuje smaczne, zdrowe i przede wszystkim ciepłe posiłki. Potrawy, które znajdują się w automacie, przygotowuje Łukasz Bularz, szef kuchni krakowskiej firmy Meating Point. Wykonane przez niego pełnowartościowe, pozbawione konserwantów i ulepszaczy dania poddawane są najpierw procesowi tzw. szokowego mrożenia, a następnie utrzymywane w temperaturze -20 stopni Celsjusza. W momencie, kiedy konsument wybierze konkretny produkt z menu, Bistrobot podgrzewa i zapieka wskazaną potrawę w specjalnej hybrydowej komorze grzewczej.
Użycie tej innowacyjnej technologii pozwala na zachowanie świeżości i walorów smakowych dań, które podawane są na ekologicznych tackach wraz z drewnianymi sztućcami. Bistrobot potrzebuje około 3-4 minut, aby wydać gorący posiłek ważący, w zależności od rodzaju, od 200 do 350 g. W przyszłości na Politechnice Wrocławskiej pojawić się mają kolejne tego rodzaju automaty.