Aktualności
Życie akademickie
09 Listopada
Źródło: www.umw.edu.pl
Opublikowano: 2021-11-09

Nowa pracownia dla studentów dietetyki UM we Wrocławiu

Pracownię z najwyższej jakości sprzętem kuchennym i kulinarnymi akcesoriami otwarto na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Studenci dietetyki będą w niej tłoczyć oleje, piec chleb, wyrabiać sery i kiełbasy.

Nowa sala dydaktyczna do prowadzenia zajęć zarówno teoretycznych, jak i praktycznych, została otwarta 5 listopada na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Wcześniej przyszli dietetycy nie mieli własnej pracowni, w której mogli się uczyć procesów technologii żywności i przygotowywania potraw. Musieli korzystać z gościnności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Sytuacja zmieniła się po przeniesieniu kierunku dietetyka z Wydziału Nauk o Zdrowiu do Wydziału Farmaceutycznego UMW. W budynku przy ul. Borowskiej warunki lokalowe pozwoliły na stworzenie wielofunkcyjnej sali dydaktycznej.

Własna pracownia to nie tylko większy komfort dla studentów i wykładowców, którzy teraz nie muszą już dojeżdżać na zajęcia, ale także spore oszczędności. Korzystanie z pomieszczeń i sprzętu na Uniwersytecie Przyrodniczym kosztowało nas co roku blisko ćwierć miliona zł. Po uwzględnieniu kosztów materiałów, koniecznych do prowadzenia zajęć z technologii żywności i żywienia, dzięki nowej sali zaoszczędzimy rocznie setki tysięcy złotych – nie ukrywa satysfakcji prof. Marcin Mączyński, dziekan Wydziału Farmaceutycznego UMW.

W pracowni, wyposażonej w najwyższej jakości sprzęt kuchenny i kulinarne akcesoria, studenci mieli już okazję do własnoręcznego wytłoczenia oleju z nasion, zrobienia zakwasu do chleba i majonezu.

Będziemy, oczywiście, tłoczyć oleje, piec chleb, wyrabiać sery i kiełbasy, i to w najlepszych warunkach. Ale też studenci nauczą się przygotowywać potrawy dla pacjentów z konkretnymi schorzeniami, bo jest to niezwykle ważny element w pracy dietetyka. I wciąż w Polsce nienależycie doceniany, zwłaszcza w szpitalach, gdzie zrezygnowano z własnej kuchni i żywienie pacjentów zlecane jest firmom zewnętrznym – zwraca uwagę dr Joanna Pieczyńska z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki.

Podczas otwarcia pracowni zapowiedziano uruchomienie przy Zakładzie poradni dietetycznej. Dojdzie do tego w ciągu najbliższych miesięcy.

MK, źródło: UMW

Dyskusja (0 komentarzy)