Pracownię dietetyczną otwarto na Politechnice Bydgoskiej im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich. Od października będą mogli z niej korzystać nie tylko studenci, ale także mieszkańcy miasta i regionu.
Otyłość dotyka dziś już co czwartego mieszkańca Polski. Nadmierna masa ciała to jednak nie jest tylko defekt kosmetyczny, ale i poważna choroba, której występowanie zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. układu sercowo-naczyniowego, metabolicznych i nowotworów.
Aby przeciwdziałać tym konsekwencjom, na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej Politechniki Bydgoskiej uruchomiono pracownię dietetyczną.
Pracownia powstała na potrzeby kierunku technologia żywności i żywienia człowieka, który od pewnego czasu jest realizowany na naszym wydziale. Chcieliśmy udoskonalić naszą bazę dydaktyczną, by studenci zdobyli umiejętności praktyczne. Mamy nadzieję, że dzięki temu nasi absolwenci staną się poszukiwanymi pracownikami na rynku pracy – zaznacza dr hab. inż. Anna Długosz, inicjatorska utworzenia pracowni.
Pracownia przy ul Seminaryjnej służyć będzie jednak nie tylko społeczności akademickiej. Od października z porad dietetycznych będą mogli skorzystać także mieszkańcy miasta i regionu. Na miejscu poznają ocenę stanu swojego odżywiania oraz wykonają wybrane badania. Pracownia jest wyposażona m.in. w profesjonalny analizator składu ciała, fałdomierz oraz urządzenia służące do wczesnego wykrywania choroby tętnic obwodowych.
MK, źródło: PBS