Aktualności
Życie akademickie
26 Czerwca
Źródło: www.urk.edu.pl
Opublikowano: 2024-06-26

Prof. Jerzy Zawistowski doktorem honoris causa URK

Prof. Jerzy Zawistowski z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Vancouver, autor wielu nowatorskich technik badawczych w technologii żywności, został doktorem honoris causa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Prof. Jerzy Zawistowski jest pracownikiem Wydziału Nauk o Rolnictwie i Żywności Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Vancouver. Studia magisterskie ukończył na Wydziale Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Stopień doktora uzyskał na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Manitoby w Winnipeg, gdzie w latach 1988–1998 był zatrudniony na stanowisku profesora. Przez kolejnych dziesięć lat pełnił funkcję wiceprezesa w firmie Forbes Medi-Tech Inc. z siedzibą w Vancouver, będąc odpowiedzialnym za sekcję żywności funkcjonalnej i nutraceutyków. W tym samym czasie, jako adiunkt, rozpoczął współpracę naukową i dydaktyczną z Katedrą Żywności, Żywienia i Zdrowia Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej, gdzie pracuje do chwili obecnej. W 2008 roku na macierzystej uczelni został powołany na dyrektora programu studiów Master of Food Science, którego był inicjatorem.

Jego imponujący dorobek obejmuje tematykę dotyczącą nowatorskich technik badawczych w technologii żywności. Opracował i wdrożył metodę przeciwciał monoklonalnych, stosowaną do oznaczania wybranych składników żywności, mikroorganizmów i substancji toksycznych. W pracy naukowej zajmował się głównie badaniami prozdrowotnych składników żywności, w szczególności steroli roślinnych, i ich wpływem na rozwój zmian miażdżycowych. Jest autorem wielu receptur funkcjonalnych produktów spożywczych, których działanie zostało potwierdzone w badaniach z udziałem zwierząt i ludzi. Jest uznanym specjalistą w zakresie prawa żywnościowego w rożnych krajach na świecie.

Ma na koncie 93 publikacje, w tym 50 artykułów w renomowanych czasopismach naukowych, 10 zamieszczonych w materiałach konferencyjnych i monografiach, 20 rozdziałów w podręcznikach akademickich i 13 patentów, z czego 11 dotyczy steroli roślinnych. Prowadzone przez niego wykłady z zakresu żywności funkcjonalnej, prawa żywnościowego (m.in. na Uniwersytecie Manitoby, w Śródziemnomorskim Instytucie Agronomii w Chanii na Krecie, na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, na University of Hong Kong oraz na Uniwersytecie Technologicznym w Kantonie) cieszą się dużą popularnością wśród studentów. W 2007 roku wraz z innymi uczonymi na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej wdrożył nowy program studiów Master of Food Science, w ramach którego około 450 studentów uzyskało tytuł magistra.

Aktywnie uczestniczy w życiu naukowym, m.in. poprzez przynależność do licznych stowarzyszeń, instytucji czy organizacji naukowych, takich jak: International Advisory Board for the International Society of Nutraceuticals and Functional Foods, Institute of Food Science and Technology, Chińska Akademia Nauk Rolniczych (jako international supervisor), Institute of Food Science and Technology (jako academic consultant), Executive Committee for British Columbia Institute of Food Technologists, Canadian BioFutuers Leader Forum, Industrial Discussion Panel for the Functional Foods and Natural Health Products Canadian Western Industry Cluster led by NRC/IRAP-Member, BC Functional Foods and Nutraceutical Network (BCFN); Nutraceutical and Functional Food Alliance (NFFA); Provincial-Territorial Advisory Committee of the Standard Council of Canada, Institute of Food Technologists (USA), British Columbia Institute of Food Technologists, Canadian Institute of Food Science and Technology, American Oil Chemist Society (USA), American Heart Association (USA).

Prof. Zawistowski jest laureatem m.in.: Merit Award of the International Society for Nutraceuticals and Functional Foods (ISNFF) za wybitny wkład w rozwój nutraceutyków i żywności funkcjonalnej oraz za zasługi dla ISNFF; Medalu im. prof. Franciszka Nowotnego za zasługi dla Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie; World Congress of Food and Nutrition (WCFN) Innovation Award za innowacje w zakresie badań, rozwoju lub wdrażania nowych technologii, produktów lub usług; World Merit Award za wybitny wkład w dziedzinie nutraceutyków, suplementów diety i funkcjonalnych składników żywności (International Conference and Exhibition on Nutraceuticals and Functional Foods, San Francisco); Garson N. (Gerry) Vogel Memorial Award (Uniwersytet Manitoby).

Od wielu lat współpracuje z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie, w szczególności z Wydziałem Technologii Żywności. Kooperacja ta została zapoczątkowana w ramach realizacji projektu dotyczącego wpływu ekstraktu z ryżu czarnego i steroli roślinnych na gospodarkę lipidową zwierząt doświadczalnych (2003–2006). W tym samym czasie, przy współudziale pracowników uczelni, została opracowana receptura batonu musli, uwzględniająca połączenie wyżej wymienionych związków. Prozdrowotne działanie nowego produktu zweryfikowano w badaniach klinicznych z udziałem ludzi. Projekt realizowany był w ramach współpracy z firmą ForbesMediTech, w której prof. Jerzy Zawistowski wtedy pracował.

Od kilku lat uczestniczy w realizacji badań dotyczących prozdrowotnych właściwości młodych roślin czosnku. Prowadzi też w Krakowie wykłady, ćwiczenia i seminaria dla studentów studiów magisterskich. Dzięki tej współpracy wielu pracowników Wydziału Technologii Żywności realizowało staże naukowe na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej.

źródło: URK

Dyskusja (0 komentarzy)