Prof. Trziszka doktorem honoris causa Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
Prof. Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 14 marca został przyjęty w poczet doktorów honoris causa Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Prof. Tadeusz Trziszka jest inicjatorem wielu projektów realizowanych wspólnie przez obie uczelnie. Największym dotychczasowym sukcesem tej współpracy był zakończony w 2018 roku projekt OVOCURA. Jego efekty – nowe technologie i biosubstancje, mające służyć poprawie jakości życia oraz prewencji i terapii, są na etapie komercjalizacji. Obie uczelnie realizują także obecnie program ”Dolny Śląsk Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”.
Profesor Trziszka jest specjalistą w zakresie technologii procesowych w szczególności innowacyjnych technologii produkcji suplementów diety, nutraceutyków i żywności funkcjonalnej oraz w zakresie zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Podejmowana przez niego tematyka badawcza obejmuje zagadnienia związane z chemią i technologia żywności ze szczególnym uwzględnieniem izolacji i zastosowań fosfolipidów z żółtka jaja, a także procesów związanym z enzymatyczna hydrolizą. Jego dorobek naukowcy obejmuje ok. 400 pozycji, w tym 180 oryginalnych prac twórczych, 15 podręczników i monografii, ponad 60 patentów i zgłoszeń patentowych.