Aktualności
Życie akademickie
20 Czerwca
Fot. Kamila Kozioł
Opublikowano: 2024-06-20

Studentki ZUT stworzą biodegradowalne folie do żywności

Biodegradowalne przeciwdrobnoustrojowe folie do żywności powstaną na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. To pomysł studentek kierunku biotechnologia.

Rynek opakowań do żywności opiera się przede wszystkim na plastiku. Tworzywa te są tanie w produkcji oraz wytrzymałe, przez co stanowią idealny materiał do produkcji opakowań. Jednak ze względu na to, że nie są biodegradowalne, a możliwości ich recyklingu ograniczone, ich nadmierna produkcja oraz zużycie w ostatnich latach stanowią obecnie zagrożenie ekologiczne na skalę globalną.

W związku z tym konieczne stało się zminimalizowanie zużycia tworzyw sztucznych na rzecz bardziej ekologicznych rozwiązań. Poszukując alternatywy, naukowcy przebadali wiele polimerów pochodzenia naturalnego, w tym polisacharydy, białka i lipidy. Wśród nich obiecujące okazały się bioprodukty wyprodukowane z odnawialnych materiałów biogenicznych, takich jak skrobia, celuloza, chitozan i karagen. Jednak nie wpłynęło to istotnie na ograniczenie wykorzystania plastiku. Na rynku nadal brakuje produktów tanich w produkcji i w pełni biodegradowalnych.

Niedawno pojawiły się tzw. woskowijki – opakowania do żywności wykonane z organicznej bawełny i wosku pszczelego. Można ich używać wiele razy oraz odnawiać za pomocą wysokiej temperatury. Mimo wysokiej ceny, produkty te wydają się być świetną alternatywą dla folii stosowanych do użytku domowego. Bawełna będąca głównym surowcem w produkcji woskowijek jest uważana za produkt naturalny i biodegradowalny, ale do włókien ekologicznych się nie zalicza. Jej produkcja pochłania ogromne zasoby ziemi oraz wody. Dodatkowo jest ograniczona wydajnością upraw, sezonem i pogodą.

Dlatego studentki ZUT do produkcji opakowań postanowiły wykorzystać celulozę bakteryjną. To biopolimer produkowany przez bakterie naturalnie występujące w środowisku. Ze względu na swoje unikalne właściwości jest obecnie wykorzystywany w wielu gałęziach przemysłu, przede wszystkim w medycynie, ale także w branżach spożywczej, papierniczej, chemicznej i włókienniczej. Cechuje się wysoką wytrzymałością na rozciąganie i biodegradowalnością. W przeciwieństwie do celulozy roślinnej jest czysty pod względem chemicznym, a więc nietoksyczny. Dodatkowo, aby zwiększyć plastyczność oraz umożliwić wielokrotne wykorzystanie, studentki zaimpregnują swoje folie różnymi rodzajami naturalnych wosków. Tego typu rozwiązanie pozwoli nadać im właściwości antybakteryjnych, dzięki czemu żywność w nich przechowywana będzie dłużej świeża i bezpieczna.

Projekt, który ma na celu uzyskanie materiału do pakowania żywności pochodzenia zwierzęcego i roślinnego w warunkach chłodniczych oraz temperatury pokojowej, jest realizowany w Katedrze Mikrobiologii i Biotechnologii przez Studenckie Koło Naukowe „BioReaktor, działające na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt ZUT. Został dofinansowany kwotą ponad 50 tys. zł w IV edycji programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”. Spośród 314 wniosków wyłoniono 153 projektów, na realizację których Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczyło prawie 9,2 mln zł.

źródło: ZUT

Dyskusja (0 komentarzy)