Pokazową winnicę otwarto na kampusie Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. To pierwsza część projektu, którego celem jest upowszechnianie uprawy winorośli odmian przerobowych w warunkach Polski centralnej. Powstanie także winnica produkcyjna.
W ostatnich latach w Polsce wyraźnie wzrasta zainteresowanie uprawą winorośli. Winnice zakładane i rozwijane są nie tylko w województwach, które powszechnie kojarzą się z tego typu uprawami, a więc na południu Polski, lecz coraz częściej także w centralnych czy północnych rejonach kraju. Wychodząc naprzeciw temu zainteresowaniu, w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie już od kilku lat prowadzone są badania nad uprawą winorośli. W 2019 roku dr hab. Dawid Olewnicki z Katedry Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa założył kolekcję doświadczalną winorośli odmian deserowych. Prowadzone są w niej badania naukowe, których głównym celem jest wytypowanie najlepszych odmian pod kątem wszystkich aspektów produkcji, w tym uzyskiwania owoców wysokiej jakości spełniających oczekiwania konsumentów.
Podczas piątkowo-sobotnich Dni SGGW na uczelnianym kampusie otwarto pokazową winnicę, w której do uprawy wytypowano jasne międzygatunkowe mieszańce winorośli odmian ‘Solaris” i ‘Muscaris’. Ta pierwsza jest jedną z najwcześniejszych odmian o owocach nadających się na wina deserowe w Polsce. Z kolei ‘Muscaris’ dojrzewa nieco później, a jej owoce charakteryzują się dodatkowo muszkatowym smakiem, z nutami owoców egzotycznych, takich jak mango, liczi i cytrusy.
To pierwsza część projektu, którego celem jest upowszechnianie uprawy winorośli odmian przerobowych w warunkach Polski centralnej. Planowane jest także uruchomienie winnicy produkcyjnej. W obu będą prowadzone badania naukowe, zajęcia dydaktyczne, w tym praktyki studenckie. Winnicą opiekują się pracownicy Instytutu Nauk Ogrodniczych oraz Wydziału Ogrodniczego. Z kolei naukowcy Instytutu Nauk o Żywności (z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności) zajmą się w tym projekcie kwestiami enologicznymi, tj. przetwórstwem owoców i produkcją wina.
źródło: SGGW