Prawie dwustu studentów Uniwersytetu Łódzkiego z całego świata zasiadło przy wigilijnych stołach podczas zorganizowanych dla nich przez uczelnię dwóch uroczystych obiadów świątecznych. To powrót po dwuletniej przerwie do tradycji związanej ze zbliżającym się Bożym Narodzeniem.
Na stołach w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym UŁ pojawiły się potrawy tradycyjnej polskiej wigilii. Studenci i studentki z innych krajów europejskich, a także z Azji, Afryki, Ameryki mogli (często po raz pierwszy w życiu) skosztować pierogów z kapustą i grzybami, śledzia, karpia w galarecie oraz innych smakołyków. Nie obyło się oczywiście bez tradycyjnego łamania opłatkiem i składania sobie życzeń.
W atmosferę polskich świąt i towarzyszące jej obyczaje wprowadzili studentów pracownicy Biura Współpracy z Zagranicą UŁ. Całość zakończył quiz dla uczestników sprawdzający wiedzę o polskich zwyczajach związanych z obchodami świąt Bożego Narodzenia. Goście uniwersyteckiej międzynarodowej wigilii mieli okazję skonfrontować polskie tradycje i obyczaje z panującymi w ich krajach. Okazało się, że często są bardzo podobne.
Na uroczyste obiady świąteczne zapraszani są przede wszystkim zagraniczni studenci I roku. Dla wielu z nich, pochodzących z całego świata, jest to pierwsza okazja do spotkania w tak licznym gronie z koleżankami i kolegami z innych krajów, a także z przedstawicielami władz uczelni. W tegorocznych obiadach świątecznych uczestniczyli m.in. prorektor ds. studentów i jakości kształcenia prof. Robert Zakrzewski, pełnomocnik rektora ds. wymiany międzynarodowej prof. Eleonora Bielawska-Batorowicz i dyrektor BWZ UŁ Liliana Lato.
Na Uniwersytecie Łódzkim studiuje obecnie blisko 3 tys. studentów z 95 krajów. Od lat spotkania świąteczne cieszą się wśród nich tak dużą popularnością, że organizuje się je w dwóch turach.
źródło: UŁ