
Smacznie i zdrowo
Tłusty czwartek już za nami. Niektórzy szczęśliwcy licytowali się na ilość zjedzonych pączków, inni musieli obejść się smakiem. Pojawiła się jednak szansa dla tych ostatnich, wśród których...
Tłusty czwartek już za nami. Niektórzy szczęśliwcy licytowali się na ilość zjedzonych pączków, inni musieli obejść się smakiem. Pojawiła się jednak szansa dla tych ostatnich, wśród których...
Raz wrzucona do Internetu informacja nie ginie, choć niektórzy czasem pewnie by tego chcieli. Jak odnaleźć pierwotnego nadawcę danej informacji? Dlaczego plotki urastają do rangi najważniejszej...
Neurochirurdzy z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Bytomiu wzięli udział w badaniach nad nową metodą leczenia chorych cierpiących na kręgozmyk, czyli przesuwanie się kręgów.
Giętki jak grafen, o podobnej do niego strukturze, naturalny półprzewodnik, dwuwymiarowy, w stu procentach składający się z fosforu, o układzie siatki sześciokątnej, pofałdowanej, jego wiązania...
Potrzebowali źródła ciekłego azotu do pokazów i badań naukowych. Postanowili więc, że sami skonstruują odpowiednie urządzenie. Po 10 miesiącach pracy mogli z dumą prezentować Nitrogenosa....
Nowatorskie narzędzie chirurgiczne służące do operacyjnego leczenia skolioz, zostało zarejestrowane jako wzór przemysłowy w European Union Intellectual Property Office (EUIPO).
Choroby nowotworowe to sprawcy niemalże 1/4 wszystkich zgonów na świecie i niestety każdego dnia kolejne osoby wychodzą z gabinetu lekarskiego z pesymistyczną diagnozą. Optymizmem może napawać...
Przenośne, kilkucentymetrowe urządzenie dające obraz o wysokiej rozdzielczości i kontraście, wytworzone przy użyciu technik mikroobróbki krzemu i szkła – tak wyglądać będzie pierwszy na świecie...
Obiecujące odkrycie w ciągu nadchodzących lat może stać się podstawą rozwoju skutecznych terapii stwardnienia rozsianego i innych chorób autoimmunizacyjnych. Konieczne są jednak dalsze badania,...
Opracowane w Instytucie Chemii Fizycznej PAN nowe techniki analizy płynu mózgowo-rdzeniowego pozwalają w niecały kwadrans zdiagnozować, czy chorobę wywołały bakterie. Do identyfikacji wystarczy...
Statystyki wskazują, że liczba użytkowników urządzeń mobilnych przekroczyła już liczbę posiadaczy laptopów i komputerów stacjonarnych. Coraz częściej smartfony czy tablety stanowią przenośne...
W Europie dominuje spożycie białka pochodzenia zwierzęcego, tymczasem jest sporo roślin, np. komosa ryżowa, amarantus, ciecierzyca, które mogą go dostarczyć. Dlatego też naukowcy planują zwiększenie...
Dieta łagodzi skutki celiakli Czy wzbogacenie diety bezglutenowej prebiotykami złagodzi skutki celiakii u dzieci? Natalia Drabińska, doktorantka z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN...
W starannie zaprojektowanym polimerze naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej PAN w Warszawie odcisnęli fragment pojedynczej nici DNA. Otrzymany negatyw pozostawał chemicznie aktywny i był zdolny do ...
Leczenie jest naprawdę skuteczne tylko wtedy, gdy bazuje na pełnym zrozumieniu mechanizmów odpowiedzialnych za powstanie choroby. W przypadku neuronalnych zaburzeń zachowań społecznych, charakterystycznych...