Technologię produkcji czarnego czosnku z polskich odmian opracowują naukowcy z Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetem Medycznym w Łodzi. To odpowiedź na zalew rodzimego rynku czosnkiem pochodzenia zagranicznego.
Projekt realizowany jest w Instytucie Technologii i Analizy Żywności Politechniki Łódzkiej. Ma na celu opracowanie i wdrożenie technologii produkcji czarnego czosnku z polskich odmian. W skład konsorcjum wchodzą, oprócz Politechniki Łódzkiej, także Uniwersytet Medyczny w Łodzi, gospodarstwo rolne, przedsiębiorstwo prywatne i firma doradztwa rolniczego.
Aby wspomóc producentów polskiego czosnku w rozwoju upraw i powiększeniu sprzedaży, opracujemy innowacyjną technologię produkcji „czarnego złota” w pilotażowej instalacji do fermentacji tego surowca. Instalację można będzie zaadaptować do szerszego zastosowania w innych gospodarstwach produkcyjnych – zapowiada prof. Grażyna Budryn z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.
Instalacja do fermentacji czosnku zostanie zaprojektowana przy zastosowaniu zaawansowanej energooszczędnej technologii.
Realizacja projektu, w wyniku którego powstanie przetwórnia do produkcji czosnku czarnego, ma służyć wspieraniu sektora rolnictwa. Założone rozwiązania przełożą się na osiągnięcie wielu korzystnych dla środowiska efektów – podkreśla prof. Grażyna Budryn, dyrektor Instytutu Technologii i Analizy Żywności, odpowiedzialna za projekt ze strony PŁ. – Czosnek będzie wytwarzany w zoptymalizowanym i skróconym procesie, dzięki zastosowanym operacjom wstępnym przed zasadniczym procesem fermentacji. Sama fermentacja ma na celu podniesienie walorów organoleptycznych i – co bardzo istotne – prozdrowotnych czosnku. W wyniku fermentacji powstaje S-allilocysteina, która może hamować procesy zapalne przyczyniające się do powstawania wielu chronicznych stanów chorobowych – wyjaśnia.
Zaletą opracowanego rozwiązania będzie możliwość jego zastosowania w mniejszych i większych gospodarstwach rolnych i przetwórniach, dzięki możliwości zestawienia kilku urządzeń jednostkowych w większe instalacje.
Założone w całym projekcie rozwiązania przełożą się na osiągnięcie wielu korzystnych dla środowiska efektów w porównaniu do technologii stosowanej obecnie, m.in. redukcji emisji gazów cieplarnianych oraz zmniejszenia zużycia energii elektrycznej i oszczędności wody. W technologii będzie wykorzystana energia odnawialna oraz zminimalizowane zostanie użycie nieekologicznych opakowań. W rezultacie wprowadzania założonych rozwiązań nastąpi minimalizacja kosztów produkcji – tłumaczy prof. Budryn.
Projekt jest odpowiedzią naukowców i polskich producentów na zalew rodzimego rynku czosnkiem pochodzenia zagranicznego, zarówno świeżym, jak i czarnym. Tym samym czarny czosnek ma szansę stać się bardziej dostępny, także cenowo..
źródło: PŁ