Aktualności
Instytuty naukowe
19 Grudnia
Źródło: Atelier Tektura
Opublikowano: 2022-12-19

MIBMiK będzie miał nową siedzibę

Wyłoniono zwycięzcę konkursu na koncepcję architektoniczną nowej siedziby Międzynarodowego Instytutu Biologii Molekularnej i Komórkowej w Warszawie. Swoje miejsce znajdzie w niej 20 grup badawczych i 7 specjalistycznych pracowni aparaturowych.

Konkurs, organizowany przez MIBMiK, przy współpracy ze Stowarzyszeniem Architektów Polskich, rozstrzygnięto 16 grudnia. Nadesłano 14 opracowań studialnych, z czego do końcowego etapu zostało zaproszonych 5 wykonawców. Pierwsza nagroda (35 tys. zł) oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na wykonanie usługi na podstawie wybranej pracy konkursowej została przyznana pracowni Atelier Tektura sp. z o. o z Warszawy.

Celem konkursu było wyłonienie najlepszej pod względem architektonicznym, funkcjonalnym i użytkowym koncepcji budynku MIBMiK, która będzie wpisywać się w dalszy dynamiczny rozwój i cele strategiczne instytutu. W mojej ocenie udało się to osiągnąć – powiedziała po ogłoszeniu wyników prof. Marta Miączyńska, dyrektor MIBMiK.

Projekt zakłada cztery kondygnacje nadziemne i jedną podziemną. Powierzchnia całkowita obiektu przekracza 20,5 tys. mkw., zaś powierzchnia użytkowa wynosi blisko 14 tys. mkw. Budynek został podzielony na 3 części: badawczą, biurowo-administracyjną oraz ogólnodostępną. W badawczej swoje miejsce znajdzie w 20 grup, do których dyspozycji będą laboratoria, biura oraz 7 specjalistycznych pracowni aparaturowych. W skład części biurowo-administracyjnej, położonej na ostatniej kondygnacji, wchodzą biura, gabinety oraz sala konferencyjna. Strefa ogólnodostępna z salami konferencyjnymi (największa 563 mkw. podzielona na dwie mniejsze), salą wystawową oraz pomieszczeniami administracyjnymi i laboratoryjnymi, zostanie zlokalizowana na parterze. Wejście główne do instytutu znajdować się będzie od strony ul. Flisa.

W centralnej części budynku, na poziomie parteru, powstanie kwadratowe patio 25 × 25, powiększone na 4 kondygnacji 33,5 ×33,5 m (taras) z okrągłym basenem o średnicy 10 m. W podziemiu zostaną zlokalizowane pracownie modeli zwierzęcych.

Zwycięska praca została doceniona za bardzo dobre, racjonalne oraz logiczne rozwiązanie rozkładu pomieszczeń. Doceniono elastyczność projektu, czyli możliwość modyfikacji rozkładu, jak i rozwiązań konstrukcyjnych. W uzasadnieniu podkreślono również przemyślaną organizację ruchu na terenie inwestycyjnym z wykorzystaniem parkingu wewnętrznego. Sąd konkursowy docenił także prostą estetyczną bryłę o dostojnym charakterze, która odzwierciedla charakter instytucji. Po względem estetyki, dobrze oceniono pomysł włączenia do fasady elementów drewnianych.

Nowa przestrzeń ma umożliwić naukowcom wykonywanie profesjonalnych ekspertyz i zacieśnianie współpracy z polskim przemysłem biotechnologicznym i farmaceutycznym. Szacowany koszt netto inwestycji przekracza 157,2 mln zł.

MK, źródło: MIBMiK

Dyskusja (0 komentarzy)