Ponad 136 mln zł przeznaczy Narodowe Centrum Badań i Rozwoju na realizację 30 projektów wyłonionych w premierowym konkursie „NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu”.
Głównym celem programu NUTRITECH jest zwiększenie do roku 2030 dostępności produktów i rozwiązań (osiągalnych cenowo dla przeciętnego konsumenta) w zakresie prawidłowego żywienia, co nastąpi dzięki wdrożeniu wyników prac badawczo-rozwojowych, z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju. W ogłoszonym przez NCBR konkursie o dofinansowanie projektów obejmujących badania przemysłowe, eksperymentalne prace rozwojowe oraz prace przedwdrożeniowe, mogły się starać przedsiębiorstwa, ich konsorcja lub konsorcja przemysłowo-naukowe.
Spośród 131 zgłoszonych wniosków do dofinansowania zarekomendowano 30 o łącznej wartości 136 mln zł (pierwotnie budżet konkursu wynosił 100 mln zł). Najwyżej oceniono projekt „Napój witaminowy wzbogacony o związki pochodzenia naturalnego o naukowo potwierdzonej skuteczności wspomagający leczenie zespołu jelita drażliwego”, zgłoszony przez konsorcjum z udziałem m.in. badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Z kolei największe dofinansowanie (blisko 9 mln zł) otrzymało konsorcjum, w którego składzie są naukowcy z Sieci Badawczej Łukasiewicz – Poznańskiego Instytutu Technologicznego i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Opracują oni technologię przetworzenia ziaren bobiku w celu wytworzenia wzbogaconego źródła białka pozbawionego czynników antyżywieniowych do zastosowań w żywieniu człowieka.
Wśród innych planowanych rozwiązań są m.in. owocowo-warzywne musy wzbogacone w składniki bioaktywne o
właściwościach antyoksydacyjnych i wspierających mikrobiom (Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN), Spersonalizowany system optymalizacji nawodnienia – The IQ & Water (Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach; Akademia Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach), wysokobłonnikowy i wysokobiałkowy innowacyjny wafel suchy (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu), wegańskie produkty typu instant z wykorzystaniem alternatywnych emulgatorów, w tym białek roślinnych, wzbogaconych preparatem błonnikowym ze skrobi o właściwościach prebiotycznych (Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie).
Profilaktyka, wspomaganie, zrównoważony rozwój
Program NUTRITECH zakłada wdrożenie opracowanych rozwiązań, takich jak produkty prozdrowotne, plany żywieniowe, procesy, technologie i usługi towarzyszące, które pomogą zmniejszyć ryzyko występowania przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym chorób dietozależnych. Opracowane w wyniku realizacji programu NUTRITECH rozwiązania służyć zatem mają prawidłowemu żywieniu i mają znaczenie profilaktyczne. Druga grupa rozwiązań – w postaci diet spersonalizowanych, produktów prozdrowotnych, narzędzi wspomagających oraz usług – będzie skierowana do osób już zmagających się z takimi chorobami. Trzecim celem cząstkowym programu jest zainspirowanie rynku do stosowania zasad zrównoważonego rozwoju w procesie produkcji i dystrybucji żywności prozdrowotnej.
W te założenia wpisywał się zakres tematyczny I konkursu NUTRITECH, który obejmował trzy obszary:
Ogłoszenie drugiego konkursu w programie NUTRITECH planowane jest jeszcze w tym roku.
MK, źródło: NCBiR