Naukowiec z Poznania z nagrodą amerykańskiego Instytutu Technologów Żywności
Dr hab. Piotr Rzymski, pracownik Zakładu Medycyny Środowiskowej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, otrzymał wraz z zespołem badawczym Nagrodę Tannera.
Tanner’s Award to wyróżnienie przyznawane przez amerykański Instytut Technologów Żywności (Institute of Food Technologists; IFT) autorom najlepiej cytowanych prac badawczych, publikowanych na łamach czasopisma naukowego Journal of Food Science. Nagrodzona praca pt. „Potential of cultivated Ganoderma lucidum mushrooms for the production of supplements enriched with essential elements” opisuje metodę hodowli lakownicy żółtawej na zmodyfikowanych podłożach prowadzącą do otrzymania produktów spożywczych wzbogaconych w selen, cynk i miedź. Nagrodę wręczono podczas dziewiętnastego międzynarodowego zjazdu IFT, który odbył się w dniach 2-5 czerwca br. w Nowym Orleanie.
Dr hab. Piotr Rzymski jest, jak sam siebie określa, biologiem środowiskowo-medycznym. Interesuje go bezpieczeństwo i produkcja żywności, wpływ odżywiania na zdrowie oraz opinie konsumenckie dotyczące żywności. Współprowadzi blog popularnonaukowy dietetyczny.blog.polityka.pl. W ubiegłym roku był finalistą konkursu Popularyzator Nauki w kategorii „Naukowiec”.